Коли садити часник навесні 2023: основні правила сезонної посадки та секрети від досвідчених господарів

Вирощені самостійно овочі та фрукти мають особливий смак. Пропонуємо ознайомитись з секретами та хитрощами – коли садити часник весною 2023 року та яких правил дотримуватись

Рослину родини цибулевих висаджують двічі на рік і залежно від моменту посадки часник відрізняється характеристиками та умовами зберігання. Так, наприклад, часник з рослини, посадженої восени, буде мати більш м’який і ніжний смак, краще зберігатиметься та менше страждатиме від шкідників. Редакція “Добрих новин” зробила підбірку секретів і хитрощів сезонної посадки часнику.

Підготовка до висадки часнику

Найлегше садовити часник саме навесні – для цього не потрібно особливих городніх вмінь і з цим завданням на відмінно впорається навіть городник-початківець. Втім, найголовніший секрет на шляху до багатого врожаю – це правильна підготовка часнику до майбутньої посадки. Перш за все, слід зауважити, що висаджують його наприкінці квітня, але не пізніше початку травня. Важливо, щоб ґрунт встиг прогрітись до 5-10 градусів.

Експерти розповіли, за яких умов найкраще садити часник
Експерти розповіли, за яких умов найкраще садити часник

Важливо також пам’ятати, що часник не можна висаджувати після помідорів, картоплі або цибулевих культур, адже ці овочі та рослини можуть “обмінюватись” шкідниками й перешкоджати нормальному дозріванню. Разом з тим, ідеальне “наступництво” для висадження часнику – ґрунт після бобових, капусти чи огірків.

Важливо також внести добрива у ґрунт, якщо цього не було зроблено восени. Перекопайте землі та додайте на кожен квадратний метр по відру перегною. Це слід зробити за декілька тижнів до початку посадки часнику, а за добу до процесу слід розпушити ґрунт.

Як доглядати за часником

Через два тижні після висадки часнику в ґрунт ви зможете побачити перші паростки. На цьому етапі важливо “підгодувати” рослину азотним добривом. Наступна підгодівля висадженої в ґрунт рослини буде через декілька тижнів після першої, а остання – наприкінці червня. До слова, досвідчені городники радять підв’язати листя часнику в пучок, аби цибулини сформувались великими.

Як правильно доглядати за часником, висадженим навесні
Як правильно доглядати за часником, висадженим навесні

Часник слід поливати прохолодною водою лише тоді, коли сонце не активне. Крім того, городники радять розпушувати ґрунт і додавати до нього мульчу. Разом з тим, зауважте, що від мульчі слід відмовитись, якщо сезон дощовий – у такому разі вона лише спричинить грибкові хвороби. Обробка від шкідників при посадці часнику – не найбільш актуальна тема, адже ця культура майже невразлива до нападів. Втім, аби пересвідчитись, поруч можете висадити моркву або чорнобривці – тоді часник буде під надійним захистом.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини