Коли садити картоплю навесні 2023 – до чи після Великодня: найкращі терміни і народні прикмети

Сезон висаджування овочів вже розпочався. Пропонуємо ознайомитись з порадами досвідчених городників щодо того, коли найкраще починати висаджувати картоплю

Ні для кого не секрет, що картопля – чи не найголовніша сільськогосподарська культура в Україні. Загалом, бульбу можна починати висаджувати з початку й до кінця другого весняного місяця – квітня. Досвідчені городники звертають увагу на такі фактори, як погодні умови, сорт картоплі та навіть місячний календар, аби отримати щедрий врожай. Пояснюємо простою мовою, яких найдієвіших порад слід дотримуватись.

Коли садити картоплю навесні 2023

Перш за все, потрібно пам’ятати, що висаджувати картоплю починають лише в тому випадку, коли дозволяють погодні умови. Річ у тім, що необхідно дочекатись, коли ґрунт для посадки прогріється до позначки +7 градусів, а вночі вже не буде заморозків. До того ж важливо пам’ятати й про те, що на вулиці має зберігатись стійка температура для щедрого врожаю.

Експерти назвали найвдаліші дати для висаджування картоплі
Експерти назвали найвдаліші дати для висаджування картоплі

На території України погодні умови дозволятимуть почати висаджування бульби 15 квітня. У південних областях можна почати процес дещо раніше, а ось Північ України мусить дещо почекати, адже там стійке тепло настане трішки пізніше.

Слід звертати увагу й на сорт картоплі. Якщо ви збираєтесь висаджувати ранню бульбу, то починати можете наприкінці квітня, а вже у липні зможете зібрати врожай. Втім, середньостигла бульба висаджується не раніше середини травня. Врожай вона дає в останній літній місяць серпень.

Коли найкраще саджати картоплю навесні 2023
Коли найкраще саджати картоплю навесні 2023

При висаджуванні бульби городники орієнтуються й на народні прикмети. Одна з найпоширеніших метод перевірки готовності ґрунту до посадки картоплі – це кидання грудки землі на асфальт. Візьміть зі свого городу трішки землі й киньте її на дорогу. Якщо грудка прилипла до асфальту, то навіть не починайте висаджувати бульбу, адже ґрунт занадто вологий і врожай може згнити.

Якщо кинута земля розпалась на декілька частин, то можете починати висаджувати картоплю – це означає ідеальний рівень вологості. Разом з тим, забудьте про висаджування бульби цьогоріч, якщо кинута грудка землі розпалась на маленькі крихти. Це означає, що земля вже занадто суха для вирощування культури.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини