Особисте життя 93-річної Ліни Костенко: як виглядають діти поетеси та за кого вона двічі виходила заміж

Одна з найвідоміших та найлегендарніших поетес України днями відзначила свій 93-й день народження. На честь події пригадуємо найцікавіші факти з біографії Ліни Костенко

Применшити значущість Ліни Костенко в українській історії, культурі та письменництві неможливо. Одна з найлегендарніших поетес минулого та цього століття сьогодні є почесною професоркою Києво-Могилянської академії, а також – докторкою Львівського та Чернівецького національних університетів. У своїх віршах Ліна Костенко писала, зокрема, про любов та особисті переживання. Як склалась доля тієї, чиї рядки змушували серця мільйонів битись частіше?

Два шлюби Ліни Костенко

Відома українська поетеса та науковиця Ліна Костенко була заміжня двічі, а перше своє кохання зустріла ще за студентських часів. З польським письменником Єжи Ян Пахльовським знаменитість познайомилась у Московському інституті імені Горького, де обидва здобували вищу освіту. Кохання було палким, а шлюб – нетривалим. Річ у тім, що творчі люди не зійшлись характерами.

Перший чоловік Ліни Костенко Єжи Ян Пахльовський
Перший чоловік Ліни Костенко Єжи Ян Пахльовський

Після розлучення Ліна Костенко зустрічалась з Аркадієм Добровольським, який був на 20 років старшим за неї. Втім, і цей чоловік не став для письменниці тим самим. Ще бувши у стосунках з Добровольським, українська поетеса познайомилась з майбутнім другим чоловіком, Василем Цвіркуновим – директором кіностудії імені Олександра Довженка, який втратив ногу на фронті.

Другий чоловік Ліни Костенко Василь Цвіркунов
Другий чоловік Ліни Костенко Василь Цвіркунов

Саме Василь Цвіркунов став справжнім коханням відомої української поетеси, його вона покохала найбільше за всіх, хто колись з’являвся у житті легендарної Ліни Костенко. У шлюбі з Цвіркуновим знаменитість перебувала до самої його смерті 2012 року.

Діти Ліни Костенко

Українська письменниця має двох дітей, які з’явились на світ у двох різних шлюбах. 1956 року поетеса вперше стала мамою. Ліна Костенко народила доньку від свого першого чоловіка Пахльовського. Дівчинку назвали Оксаною, а з часом вона пішла маминими стопами й стала письменницею. Сьогодні Оксана Єжи-Янівна Пахльовська вже виховує власну доньку, Ярославу-Франческу Барб’єрі, яка вивчає філософію в Римському університеті, де донька Ліни Костенко Оксана завідує кафедрою україністики.

Донька Ліни Костенко Оксана Пахльовська
Донька Ліни Костенко Оксана Пахльовська

Молодша дитина поетеси, син Василь Цвіркунов молодший, народився 1969 року у другому шлюбі Ліни Костенко. Про нього, на відміну від старшої сестри, відомо мало. Сьогодні чоловік живе у США, де працює програмістом. У Василя Цвіркунова є кохана дружина та діти.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини