День журналіста: Георгій Гонгадзе, Павло Шеремет та інші українські журналісти, які загинули за свою професію

Сьогодні, 6 червня святкується День журналіста. Наша редакція пропонує пригадати, які відомі українські діячі були вбиті саме через свою діяльність на території України.

За більше, ніж 30 років незалежності України загинув не один журналіст. Можна подумати, що тут такого, адже всі люди помирають рано чи пізно, але у випадку героїв сьогоднішнього матеріалу все було не так просто. Велика частина журналістів була не вигідною для деяких представників влади, які вирішили по-своєму розправитися з лідерами думок.

Георгій Гонгадзе

Це, напевно, одна з найгучніших історій. 16 вересня 2000 року чоловік безслідно зникає. Через два місяці тіло журналіста знаходять у лісі з відрубленою головою. Його дружина та друзі впізнали у загиблому саме Георгія. 23 роки тому експертиза не змогла зробити точного висновку про його загибель.

Українські журналісти, які загинули через свою професію
Українські журналісти, які загинули через свою професію

Громада схиляється до думки, що вбиство чоловіка замовив Леонід Кучма, якому Гонгадзе був дуже невигідним. Після вбивства журналіста зʼявився запис розмови одного зі співробітників охорони Кучми Миколи Мельниченка, на якому можна було почути голос самого президента і його негативні висловлювавння про журналіста.

“Значить, вивезти його, роздягнуть, без штанів оставить і хай так сидить. Я б зробив просто бл*…”, – казав Кучма.

Поховати чоловіка вдалося лише в 2016 році, але замовників його вбиства досі не знайшли. Змогли покарати лише виконавців такого серйозного злочину: офіцера Миколу Протасова, Олександра Поповича і Валерія Костенка, які отримали від 12 до 13 років позбавлення волі, а в 2016 році екс-керівнику МВС Олексію Пукачу було висунуте звинувачення в особистому вбистві Георгія Гонгадзе. Чоловікові присудили довічне увʼязнення.

Павло Шеремет

Розслідкування вбивства Павла Шеремета суспільство вважає невідповідним. Журналіст загинув 20 липня 2016 року через вибухівку, яка була встановлена під його автомобілем. Дуже довго справа Павла не розвивалася, але в 2019 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зʼявився на брифінгу, де повідомили пʼять імен, власників яких підозрюють у вбивстві Павла Шеремета.

Павло Шеремет (зправа) і Борис Нємцов
Павло Шеремет (зправа) і Борис Нємцов

Ними стали Яна Дугар, волонтерка Юля Кузьменко, артист Андрій Антоненко і колишні добровольні Владислав та Інна Грищенки. Андрія та Юлію миттєво доставили в СІЗО, Яна знаходилася під домашнім арештом, а Грищенків затримали і заарештували по іншій справі. Всі підозрювані свою причетність до вбивства заперечують.

Палаюча автівка Павла Шеремета
Палаюча автівка Павла Шеремета

В 2020 році році суд вирішив, що Антоненко був виконавцем злочину, а його мотивом було створення події, яка викличе численні акції протесту. Що стосується інших підозрюваних – їх також увʼязнили, але за декілька місяців апеляційний суд вирішив перевести Юлію Кузьменко на домашній арешт, Андрія Антоненка також відпустили додому, а Яна Дугар зараз може вільно подорожувати Україною.

Василь Климентьєв

11 серпня 2010 року зникає головний редактор харківської газети “Новий стиль” Василь Климентьєв. Його газета була сформавана та статтях про корупцію та різні махінаціїї з грошима від держслужбовців. До того, як Василь зник, він опублікував лист на імʼя харківського прокурора про те, що так званий Євген Жилін не повинен працювати в міліції.

Українські журналісти, які загинули через свою професію
Українські журналісти, які загинули через свою професію

Цей Жилін був головним керівником організації “Оплот”, яка складалася з тітушок, що активно заважали діям Майдану в 2014 році. Після цього чоловік виїхав до самопроголошеної ДНР і став на бік росії. Його вбили в 2016 році в москві.

У серпні 2012 року розкрили подробиці справи про зникнення Василя Климентьєва. Головним підозрюваним став Андрій Козар, який безслідно зник на території чи за межами України. Журналісти та громадскість вважають, що це був лише піар-хід перед виборами, а справжнього вбивцю досі не знайшли.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини