Усі президенти України від Кравчука і Кучми до Януковича і Зеленського: кому вдалося завоювати любов українців

Чим славляться шість президентів, які встигли стати очільниками України за цей час? Хтось заробив собі виключно негативний образ, однак хтось з них може отримати багато вподобайок від українців. Хто з усіх президентів України зумів завоювати найбільшу любов серед народу?

За всі роки відновленої незалежності президентами України встигли стати 6 чоловіків. Усі вони мали щось яскраве у своїй політичній діяльності й не тільки, чим змогли запам’ятатися виборцям. Однак, хто з них здобув найбільшу любов серед українців, зберігши їхні довіру та повагу?

Леонід Кравчук

Перший президент України Леонід Кравчук
Перший президент України Леонід Кравчук

Він став першим президентом незалежної України. Більшість істориків зазначають, що саме він здобув перемогу на перших виборах, а не його опонент дисидент та тогочасний лідер “Народного руху” В’ячеслав Чорновіл, тому що тоді народ був не готовий до різких змін, які відбувалися після розпаду СРСР.

Серед усіх обраних президентів України Леонід Кравчук отримав найбільшу кількість голосів — 19,6 млн. Хоч, у відсотках це менше, ніж у Зеленського: 61,5% проти 73%. Втім, така віддача народу не допомогла йому протриматися довго. Кравчук пробув президентом України найменше — 32 місяці.

В опитуванні “Рейтингу”, яке проводилося до 24 лютого, на питанні “Кого з усіх президентів України часів її Незалежності Ви вважаєте найкращим?” Кравчук посів третє місце з 13%. Хоч його період керування державою більшості запам’ятався гіперінфляцією та економічною кризою.

Леонід Кучма

Другий президент України Леонід Кучма
Другий президент України Леонід Кучма

Відомий авторством книги “Україна — не росія” у вище згадуваному опитуванні був визнаним найкращим президентом України, отримавши 20% голосів.

Поки це єдиний президент, який був на своїй посаді 2 строки поспіль (1994-2005 рр.).

Найгучнішим скандалом за його каденції став “касетний скандал”, який пов’язаний з убивством відомого журналіста Георгія Гонгадзе. Таку назву він набув після публікації записів, на яких ніби чути, як він наказує вбити Гонгадзе. Це стало приводом появи руху “Україна без Кучми”, однак покарання він досі не отримав. Окрім цього, за каденції другого президента свобода слова не дуже підтримувалась.

Також за його очільництва в Україні були введені Конституція, гривня та олігархи. Окрім цього, він увесь час намагався балансувати між співпрацею з ЄС та росією.

Віктор Ющенко

Третій президент України Віктор Ющенко
Третій президент України Віктор Ющенко

В опитуванні “Кого з усіх президентів України часів її Незалежності Ви вважаєте найкращим?” Ющенко посів останнє місце — 6%. Передостаннім став Віктор Янукович, який отримав 9%, хоча Віктор Андрійович прийшов до влади внаслідок масових протестів під назвою Помаранчева революція, які були проведені проти фальсифікації виборів, де перемогу нібито здобував Віктор Янукович.

Саме за каденції відомого бджоляра була введена нова Конституція, за якою політична сила президента зменшувалась, а парламенту – зростала. Також він славиться тим, що став першим президентом, який достроково розпустив Верховну Раду, та запам’ятався своєю значною гуманітарно-культурною політикою.

Віктор Янукович

Четвертий прехидент України Віктор Янукович
Четвертий президент України Віктор Янукович

Відомий втікач довго намагався стати президентом України. 2010-го року йому пощастило. До усунення з посади йому не вистачило декількох днів, аби очолювати нашу державу 4 роки.

Найбільше він запам’ятався кривавими подіями на Майдані, де внаслідок силових розгонів мирних протестів загинуло понад сто людей. Також він єдиний президент України, який раніше був ув’язненим за кримінальними статтями.

Окрім цього, його період керування державою запам’ятається значною кількістю цікавих моментів: від падіння вінка, удару яйцем та дивних анекдотів до відмови від підписання важливого документу – Угоди про Асоціацію України з ЄС.

Петро Порошенко

П'ятий президент України Петро Порошенко
П’ятий президент України Петро Порошенко

Пробув на посаді президента з 2014 по 2019 роки. Він став єдиним очільником держави, який переміг у всіх регіонах країни, де проводились вибори, а всі роки його управління припали на збройний конфлікт на Сході.

В опитуванні “Кого з усіх президентів України часів її Незалежності Ви вважаєте найкращим?” посів четверте місце з різницею в 1% з Кравчуком: 12% проти 13%.

Він запам’ятався укладанням Мінських угод, які мали припинити бойові дії на Донбасі, підписанням Угоди про Асоціацію з ЄС, отриманням безвізового статусу для України та Томосу, який допоміг створити в Україні незалежну від Москви церкву. Однак, Порошенка також знають за його фразою “АТО має тривати години, а не місяці”, коли він пообіцяв швидко завершити збройний конфлікт на Донбасі. Потім він перепросив за невиконання цієї обіцянки.

Володимир Зеленський

Шостий президент України Володимир Зеленський
Шостий президент України Володимир Зеленський

Здобув колосальну перемогу на президентських виборах 2019-го року. Тоді він змагався за можливість очолювати державу з Петром Порошенком та отримав 73% голосів. Однак, з часом його рейтинг стрімко падав, тому що дотриматись таких обіцянок було дуже важко.

Втім після 24 лютого ситуація кардинально змінилася і тут. Володимир Зеленський став справжнім символом незламності та стійкості для українців ще від перших звернень того самого дня наприкінці лютого та зі слів, що він не буде тікати зі своєї країни, а навпаки захищатиме її. Тому наразі рейтинг дійсного президента України значно зріс.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини