На скільки піднімуть пенсії і кому саме: чого чекати пенсіонерам від індексації з 1 березня

17 лютого Прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував березневе підвищення пенсій. За його словами, індексація має відбутися на 20 %, а перерахунок пенсій торкнеться майже всіх.

Поки що немає опублікованих офіційних даних стосовно підвищення пенсій, але редакція сайту Добрі новини зібрала всю доступну інформацію для подальшого ознайомлення.

З 1 березня 2023 року проводитиметься повний перерахунок пенсій стосовно норм закону загальнообов’язкового держарного пенсійного страхування. Мається на увазі такий ряд пенсій:

  • пенсія, присвоєна через вік;
  • пенсія, присвоєна згідно певної групи інвалідності;
  • пенсія, присвоєна через втрату основного годувальника сім’ї.

Перерахунок здійснюється таким чином: зростає на 20% показник зарплатні, а не повністю сума пенсії. Чи отримаєте ви надбавку до пенсії – залежить від того, до якої категорії людей ви відноситеся.

З 1 березня зростатимуть пенсії
З 1 березня зростатимуть пенсії

Крім цього, військові пенсії для учасників або постраждалих від війни також будуть суттєво змінюватися. Минулого року уряд прийняв рішення відкласти індексацію військових пенсій у зв’язку з воєнним станом в країні, але зараз вирішили все таки проіндексувати їх також.
Відповідно, якщо ви отримали певну групу інвалідності, або є учасником бойових дій, ваша пенсія зростатиме на:

  • 14 071 грн — для постраждалих від війни I групи інвалідності (+466,5 грн);
  • 11 654 грн — для постраждалих від війни II групи івалідності (+665,75 грн);
  • 8355 грн — для постраждалих від війни III групи інвалідності (+820,20 грн);
  • 4874 грн — якщо ви приймали участь в бойових діях (+478,70 грн).

До інших категорій пенсіонерів, яким зростатиме пенсія, відносяться люди, що постраждали на виробництві, держслужбовці, науковці та чорнобильці. Також відомо, що мінімальна надбавка становить 100 гривень, а максимальна – 1500 гривень.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини