Українці можуть самостійно збільшити свою пенсію на 54%: як пенсіонерам отримати надбавку

Українці можуть законно збільшити розмір пенсії. Дізнайтеся у матеріалі, як законно можна отримати надбавку, які документи і куди потрібно подавати.

Наприкінці 2022-го року, у жовтні, стало відомо, що в Україні 10,7 мільйона пенсіонерів, а розмір середньої пенсії по країні становить 4,5 тисячі гривень, що за нинішнім курсом долара дорівнює трохи більше, ніж 122$.

Втім, є можливість нашим громадянам підвищити кількість коштів, якими забезпечує держава. Зробити це можна абсолютно законно.

Як пенсіонерам отримати надбавку?

Українці можуть самостійно збільшити свою пенсію

Сьогодні, щоб вийти на пенсію, чоловіки та жінки мають досягти віку 60-ти років, а ще мати не менше 30 років загального стажу. Втім, не всіх може влаштовувати розмір соціального забезпечення.

Для того, щоб виплати були більшими, необхідно продовжити свій страховий стаж, згідно з законом, а також на період активної роботи відмовитися від державних коштів. В кінцевому результаті збільшуватися нарахування будуть наступним чином:

  • на 0,5% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до п’яти років;
  • на 0,75% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад п’ять років.
Українці можуть самостійно збільшити свою пенсію

Грубо кажучи, якщо громадянин України продовжує працювати ще рік при досягненні умов отримання пенсії та відмовляється від виплат, він зможе отримати +6% надбавки. За кожен рік відсотки накопичуються, і, наприклад, за 6 років вже можна розраховувати на доплату у розмірі 54%.

Чи буде такий хід вигідним? Все залежить від сукупності факторів та особистих потреб кожного.

Нагадаємо, що є також категорії населення, які можуть достроково, до 60 років вийти на пенсію. До них відносяться особи, які працювали зі шкідливими та важкими умовами праці, а також люди, що мають особливий статус (учасник бойових дій, багатодітні матері, тощо)

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини