Тарифи на воду в Україні зростуть: огляд цін на водопостачання в різних регіонах – де найдорожча вода

За словами експертів, ті витрати, які виникли додатково у водоканалів плюс зростання вартості електричної енергії, реагентів, матеріалів, призвели до необхідності зростання тарифу.

Нещодавно, в асоціації водоканалів України розповіли, що ціни на водопостачання зростатимуть та пояснили, з чим це пов’язно. Це може статися після того, як рішення ухвалить НКРЕКП. Президент асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький.
Станом на сьогодні, у зв’язку з повномасштабним вторгенням та численним ударам по інфраструктурі України багато мереж водопостачання не можуть працювати так, як раніше.

Крім цього, майже все обладнання застаріле і є сильна недостача кваліфікованих працівників, які зможуть надавати якісне обслуговування на підприємстві.
Також велику частину впливу має фінансування водоканалів, вартість яких включена в тариф. Для того, щоб вода з річки потрапила в крани споживачів, потрібні не лише кваліфіковані працівники, але й чимале фінасування, якого зараз не вистачає.

Ціни на водопостачання зростатимуть
Ціни на водопостачання зростатимуть

Відповідно, в кожного водоканалу в різних регіонах України різні тарифи, але всі вони користуються загальною структурою базових складників. Основа витрат припадає на оплату електрики, закупівлю пально-мастивних матеріалів, потребуються нові реагенти та багато іншого.

За попередньою інформацією, тарифи можуть зрости на 6 гривень за кубічний метр води та ще на 6 гривень за водовідведення. До прикладу: родина має у споживанні 6 кубічних метрів на місяць, тому платіж за воду зростатиме аж на дві послуги – відведення холодної і гарячої води а також холодне водопостачання. Повний платіж складатиме 210 гривень.

Як сильно виростуть ціни на водопостачання
Як сильно виростуть ціни на водопостачання

В яких містах скільки платять

  • Львів. Водопостачання – 14 гривень 41 копійка за один метр кубічний, а за водовідведення – 7 гривень 16 копійок за один метр кубічний;
  • Одеса. Водопостачання – 14 гривень 93 копійки, водовідведення – 14 гривень 37 копійок;
  • Київ. Водопостачання – 13 гривень 47 копійок, водовідведення – 11 гривень 85 копійок;
  • Житомир. Водопостачання – 15 гривень 22 копійок, водовідведення – 16 гривень.

Була інформація, що підвищення цін не торкнеться деяких регіонів України, але інформація не підтвердилась. На подорожчання послуг за водопостачання очікуватимуть жителі кожного з регіонів без виключень. Все через сильно пошкоджену інфраструктуру.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини