Судоми: причини і методи боротьби

Кожному в житті знайоме відчуття, коли частина тіла вражає різкий і практично нестерпний біль. Що ж зробити проти судоми?

Чому виникають судоми

Судоми – це хворобливі спазми в ногах, які викликані неконтрольованими скороченнями м’язів. У здорової людини судоми трапляються вкрай рідко, до декількох разів на рік (або ж це можуть періодичні дрібні поколювання при неправильній постановці стопи і так далі). Якщо ж ви відчуваєте подібне на регулярній основі, слід негайно звернутися до лікаря – судоми можуть бути симптомом варикозної хвороби, плоскостопості або гіпотиреозу. Також з подібною ситуацією можуть зіткнутися вагітні жінки, люди похилого віку або підлітки в силу великих змін, які відбуваються у них в організмі, але це індивідуальні особливості. Якщо ви приймаєте якісь сечогінні ліки, то це теж може стати причиною появи судом.

Перша допомога в домашніх умовах

Масаж при судомах
Масаж при судомах
  • Перше, що ви можете зробити – це різко схопитися і повністю перенести вагу свого тіла на ногу, де трапилася судома. У цей момент ви відчуєте досить сильний біль, але найголовніше – пересилити страх і дійсно спертися на цю ногу. Повинно миттєво відпустити;
  • Найчастіше цим методом користуються в воді плавці, але для повсякденної ситуації теж може підійти. Тонким гострим предметом (найкраще підійде голка) акуратно, щоб не поранити себе, вколоти м’яз, що скорочується. Це вплине на напругу в м’язах і швидко їх розслабить;
  • Самий неприємний, але поширений спосіб – почати масаж або самомасаж ноги. Причому НЕ обережно пом’яти, а продавлювати, промінати м’яз пальцями, щоб розслабити його. Не всім вистачить духу зробити це, так що при можливості попросіть когось поруч з вами зробити це.

Пам’ятайте, що судома – це лише раптове скорочення м’язів, нічого більше, не варто піддаватися паніці і проводити ще кілька хвилин, повних болю. Бережіть себе і своє здоров’я!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини