8 жовтня – Всесвітній день збереження зору в цьому році

Всесвітній день зору щорічно відзначають у другий четвер жовтня за ініціативи ВООЗ. Це націлене на залучення уваги до проблем людей з порушенням зору і питань сліпоти.

Протягом нашого життя наші очі стають свідками незліченних захоплюючих дух моментів. Незалежно від того, оточені ми чудовими пейзажами або просто бачимо радість на обличчі коханої людини, ми хочемо бачити ці моменти якомога ясніше, незалежно від того, на якому етапі життя ми знаходимося.

Зміни зору нормальні з віком

Як і інші частини нашого тіла, наші очі в більш пізньому віці функціонують інакше, ніж в молодості. У той час як одні зміни типові з віком, інші ні.

Наприклад, пресбіопія – нечіткий, далекозорий зір, який потребує окулярів для читання, – а також катаракта – абсолютно нормальні умови для старіючих очей.

З іншого боку, глаукома і дегенерація жовтої плями (дві основні причини сліпоти) – це стани, розвиток яких можна сповільнити за допомогою хороших звичок і усвідомленості. Профілактичний догляд за очима – ваша перша лінія захисту в підтримці чіткого і здорового зору.

Бережіть зір
Бережіть зір

Захистіть свої очі

Візьміть за звичку носити захисні окуляри при заняттях спортом або роботі з електроінструментами, механізмами або хімічними речовинами. Ви можете захистити очі від більшості травм за допомогою простих захисних окулярів.

Якщо вам подобається проводити час на відкритому повітрі, обов’язково носите сонцезахисні окуляри і уникайте тривалого перебування на сонці! Надмірний вплив УФ-променів може призвести до фотокератиту і навіть збільшити ризик катаракти.

Знайте історію своєї родини

Дізнайтеся про захворювання очей, що зустрічаються у вашій родині. Якщо ваша сім’я страждала захворюваннями очей, повідомте про це окуліста під час наступного візиту, щоб вони могли стежити за початковими ознаками і симптомами.

Регулярно ходите на огляд
Регулярно ходите на огляд

Регулярно проходьте огляд очей

Раннє виявлення проблем із зором пропонує більш ефективні варіанти лікування, а також більш високі шанси запобігти необоротне порушення зору. Регулярно перевіряйте очі і негайно телефонуйте своєму окулісту, якщо у вас є які-небудь зміни в вашому зорі.

Зменшіть напругу на око

Коли ви користуєтеся комп’ютером або займаєтеся іншими фізично нудними діями, такими як шиття або читання, кожну годину робіть перерву і зосереджуйтесь на чимось набагато більш далекому, ніж поточна діяльність.

Моргайте. Моргання освіжає, захищає очі і зберігає їх вологість.

Змініть свій фокус. Періодична зміна фокуса, як у наведеному вище прикладі з комп’ютером, або під час тривалого водіння розслаблює очні м’язи і допомагає запобігти зорову напругу.

Підтримуйте здорову дієту і спосіб життя

Ожиріння, діабет, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину пов’язані з більш високим ризиком дегенерації жовтої плями, катаракти, глаукоми та діабетичної ретинопатії. Тримайте свій раціон багатим листової зеленню і жирними кислотами омега-3 (наприклад, лосось, лляне насіння, волоські горіхи), а також вітамінами C, A і E, щоб підтримувати ясний і здоровий зір.

Ещьте вітаміни
Не забувайте про вітаміни

Кидайте курити

Якщо ви курите, складіть план, як позбутися від цієї звички. Було доведено, що вживання тютюну значно збільшує ризик багатьох серйозних захворювань очей. Якщо ви не курите, намагайтеся уникати пасивного сигаретного диму, вихлопних газів або будь-якого іншого забрудненого повітря.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини