Чи є зв’язок між лунатизм, розмовами уві сні і психічним здоров’ям?

Лунатизм і розмови уві сні належать до групи поводжень, званих парасомниями - незвичайним або шкідливим поведінкою, що виникають під час сну.

Розмова уві сні – одна з найпоширеніших парасомній.

І лунатизм, і розмови уві сні можуть виникати з багатьох причин. Іноді вони є симптомами психічного стану, і обидва можуть викликати психологічний стрес і заважати відносинам, роботі і навіть загального задоволення життям.

Що викликає лунатизм?

Лунатизм відбувається під час глибокого сну, коли людині дуже важко прокинутися. Зазвичай, коли людина спить, його тіло паралізує скелетні м’язи – м’язи, що відповідають за ходьбу й інші складні форми поведінки. ГАМК, нейротрансміттер, є одним з основних хімічних речовин, що беруть участь у запобіганні лунатизму. Коли ГАМК не паралізує скелетні м’язи, людина може ходити, готувати їжу або навіть намагатися водити машину під час сну.

Лунатизм частіше зустрічається у дітей. Деякі дослідження припускають, що це може бути пов’язано з тим, що нейрони, які виділяють ГАМК, все ще розвиваються. Пік лунатизму у дітей спостерігається у віці від 8 до 12 років. У дітей, які ходять уві сні, також може бути стан, який називається збудженням плутанини, яке виникає, коли людина наче прокинулась, але збита з пантелику або не усвідомлює.

Хоча сновиду  розбудити складно, це міф, що це небезпечно. Однак людина, яка прокинулася після епізоду лунатизму, може бути збитиа з пантелику або стривожена.

Що викликає розмови уві сні?

Розмова уві сні, який раніше називався сомнілом, частіше зустрічається у дітей, ніж у дорослих. Зазвичай це відбувається під час сну зі швидким рухом очей. Дорослі з більшою ймовірністю будуть розмовляти уві сні, якщо у них депресія, кошмар, вони вживали наркотики або алкоголь.

Чи є прогулянка або розмова уві сні порушенням сну?

Лунатизм і розмови уві сні вважаються порушеннями сну. Вони частіше зустрічаються у людей з іншими порушеннями сну, такими як апное, безсоння або проблеми з поведінкою уві сні. І лунатизм, і розмови уві сні, як правило, передаються у спадок.

Лунатизм і розмови уві сні частіше зустрічаються у хлопчиків, ніж у дівчаток, хоча дослідники не знають чому. Обидва мають тенденцію зменшуватися або зникати до 12 років, але коли цього не відбувається, у людини може бути діагностовано порушення сну.

Терапія може допомогти при лунатизмі або розмові уві сні, коли ці проблеми викликані психічним захворюванням або стресом.

Проблемии психічного здоров’я, пов’язані з лунатизм і розмовою уві сні

Будь-яке психічне захворювання може заважати сну і вести до незвичайного поводження в нічний час. Проблеми зі сном особливо поширені у людей, у яких є:

  • кошмари, нічні кошмари і інші проблеми зі сном у нічний час;
  • депресія;
  • тривога;
  • посттравматичний стрес (ПТСР);
  • неврологічні травми, такі як черепно-мозкова травма (ЧМТ);
  • шизофренія;
  • наркотики і алкоголь можуть змусити деяких людей розмовляти або ходити уві сні.

Медичні проблеми, пов’язані з лунатизм і розмовою уві сні

Апное уві сні – захворювання, яке викликає часті нічні пробудження через проблеми з диханням.

Розлади дихання, такі як астма і хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Серцево-судинні захворювання, такі як серцева аритмія.

Інфекції та хвороби, особливо коли вони викликають високу температуру.

Проблеми зі здоров’ям мозку, наприклад пухлини або травми мозку. Це рідкісна причина проблем зі сном, але більш імовірна, якщо проблеми зі сном виникають раптово або стають серйозними.

Деякі ліки також пов’язують з лунатизмом і розмовою уві сні. Деякі снодійні, такі як Амбіен і Лунеста, можуть викликати незвичайну поведінку в нічний час. Їжа уві сні – одне з найбільш поширених форм поведінки, пов’язаного з прийомом ліків, але також повідомлялося про водіння та інших незвичайних формах поведінки.

Проблеми зі сном можуть торкнутися всю сім’ю. Коли дитина ходить уві сні, батькам може бути складно виспатися, а брати і сестри можуть турбуватися. Чоловік, який ходить уві сні або розмовляє уві сні, може викликати проблеми зі сном у свого партнера. Сімейна або подружня терапія може допомогти сім’ям впоратися з цими проблемами і зрозуміти їх.

лунатизм
лунатизм

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини