7 фактів про біполярний розлад, яких ви не знали

Про біполярність ходить багато міфів, і це психічний розлад залишається маловивченим.

Біполярний розлад часто асоціюється з «перепадами настрою». За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, це психічне захворювання, від якого страждають близько 60 мільйонів чоловік у всьому світі.

Це складне захворювання, яке важко діагностувати, і з моменту його появи до початку відповідного лікування проходить в середньому десять років, – пояснює Вищий орган охорони здоров’я. Як і у випадку з більшістю психічних захворювань, існує безліч міфів про біполярний розлад. Але є також багато менш відомих фактів, які можуть допомогти нам краще зрозуміти це захворювання.

Симптоми присутні з дитинства

Біполярний розлад зазвичай діагностується в підлітковому або ранньому дорослому віці, але багато хто з цих людей повідомляють, що відчувають ці симптоми з дитинства. Захворювання складніше діагностувати у дітей, оскільки його симптоми аналогічні загальним проблемам психічного здоров’я у дітей, таким як тривожний розлад і синдром дефіциту уваги.

Фази біполярного розладу прогресують

Всупереч поширеній думці, у людей з біполярним розладом не змінюється стан в одну секунду з надзвичайно щасливих до повністю сумних. Фактично, цикли біполярного розладу змінюються протягом місяців або років.

Роль генетики

У людей, у яких є родич першого ступеня споріднення з біполярним розладом, більше шансів захворіти на це захворювання. Наприклад, якщо у одного з батьків є біполярні розлади, у їхніх дітей ризик розвитку того ж захворювання становить близько 10%.

Часті діагностичні помилки

Помилковий діагноз часто зустрічається у людей з біполярним розладом. Коли пацієнти проходять через маніакальну фазу, їх симптоми часто помилково приймають за синдром дефіциту уваги і гіперактивності, а депресивну фазу помилково приймають за великий депресивний розлад.

Хвороба при вагітності

Близько 45% жінок з біполярним розладом відчувають депресивний або маніакальний епізод під час вагітності.

Маніакальна фаза – найхарактерніша

Хоча перепади настрою і дратівливість пов’язані з біполярним розладом, найбільш характерною рисою цього стану є манія.

Маніакальна фаза характеризується дуже високим рівнем енергії, мотивації та самооцінки, підвищеною швидкістю думки й мови і зниженням вимог до сну. Маніакальний епізод необхідний для постановки діагнозу біполярного розладу.

Лікування

У пацієнтів з біполярним розладом в першу чергу діагностують депресію. Їм призначають антидепресанти, які можуть погіршити симптоми. Основне лікування, що допомагає пацієнтові – це стабілізатор настрою.

Біполярний розлад
Біполярний розлад

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини