Вперше за всю історію Нобелівську премію присудили виключно жінкам

Протягом усього цього часу науковим світом якщо не повністю, то хоча б найбільше управляли чоловіки, проте в 2020-му році це змінилося.

Які ж подробиці?

Вперше за всю історію Нобелівську премію з хімії отримали дві жінки – дослідниці з Франції і США Еммануель Шарпантьє і Дженніфер Дудна. Їх довга й кропітка праця повністю окупилася, так як вони зробили воістину неймовірне відкриття.

Дівчата отримали відому нагороду за «розвиток методу редагування генома», тобто дві вчені як би винайшли «ножиці ДНК», які зможуть «розрізати, вирізати» і надалі змінювати гени тварини або людини. Найцікавіше, що своє відкриття вони обидві зробили в процесі вивчення імунної системи бактерій.

ДНК
ДНК

Створена ними технологія CRISPR-Cas9 здійснила справжню революцію в світі медицини і біології, так як з її допомогою вже проводять лікування ракових хворих, «вирізаючи» шкідливі фрагменти і замінюючи їх здоровими, після чого ланцюжок ДНК зшивають. Це відкриття дозволить зараз не тільки вилікувати людей, який вже багато часу страждають від раку, але і допоможе запобігти можливому варіанту захворювання і забути про нього назавжди.

Майбутнє вже настало – лікарі зможуть як лікувати людей від важких генетичних хвороб, так і змінювати генетичний код різних живих організмів, буквально створюючи з них те, що їм захочеться, за допомогою таких простих за змістом дій.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини