Яка користь для здоров’я від куркуми?

Куркума - це популярна спеція, яку іноді називають «золотою спецією». Крім поліпшення смаку і кольору куркума здавна шанували за її лікувальні властивості.

Куркума – це яскраво-жовта спеція, яка зазвичай використовується для додання аромату і кольору азіатської кухні. У неї землистий аромат, злегка гострий і гіркий смак з легким імбирним присмаком. Куркума містить три фітохімічні речовини, що зустрічаються в природі і називаються куркуміноїди, найбільш відомим і дослідженим з яких є куркумін.

Чи має вона доведену користь для здоров’я?

Дослідники виявили, що фітохімічні речовини з натуральних продуктів, такі як куркумін, що міститься в куркумі, можуть бути безпечним і ефективним способом зменшення запалення, запобігання і лікування хвороб.

Хоча гострі запальні реакції необхідні організму щоб вилікувати травми, подразнення або інфекцію, ми знаємо, що хронічне запалення може сприяти виникненню захворювання. Є багатообіцяючі дослідження в підтримку використання куркумина для протизапального і антиоксидантного впливу на ожиріння, для зменшення болю при артриті і набряку, а також для допомоги при таких ускладненнях, як діабетична ретинопатія, нефропатія та кардіоміопатія. Крім того, куркума зміцнює імунну систему, покращує здібності вистилання кровоносних судин відновлювати себе, що може знизити кров’яний тиск.

Як слід приймати куркуму, щоб отримати максимальну користь?

Куркуму зазвичай приймають всередину; однак її значчна кількість виводиться з калом через її швидкий метаболізм і погану розчинність. Не існує встановленої рекомендованої дози куркуми, тому до тих пір, поки не буде дана конкретна рекомендація з дозування, дієтологи будуть продовжувати заохочувати людей включати куркуму в свій домашній розпорядок приготування їжі, щоб скористатися деякими з її потенційних переваг для здоров’я. Вона добре поєднується з куркою і рибою, часто додається до страв з сочевиці і рису і може додати аромат вінегретів, супів або тушкованого м’яса.

Чи є побічні ефекти?

Куркума вважається безпечною. Повідомлялося про декілька побічних ефектів: деякі скаржилися на нудоту і діарею при прийомі більш високих доз. Як і у випадку з будь-якою іншою дієтичною добавкою, запитайте свого лікаря, перш ніж використовувати куркумін в якості підтримуючої або профілактичної терапії, щоб обговорити можливі побічні ефекти, ризики або взаємодії з ліками.

 "Куркума "

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини