Післяпологова депресія: які в неї симптоми і як з нею впоратися?

Післяпологова депресія - досить часте явище. Але не всі прізнются собі в цьому, або боятися розповісти комусь про свій стан. Чому вона так небезпечна?

Що таке післяпологова депресія?

Післяпологова депресія – це психічне захворювання, яке вражає жінок після пологів. Для деяких жінок нормально почувати «нудьгу» протягом декількох тижнів після пологів. При післяпологової депресії почуття печалі, самотності, нікчемності, неспокою і тривоги тривають набагато довше, ніж кілька тижнів.

Після народження дитини у багатьох жінок бувають перепади настрою. В одну хвилину вони відчувають себе щасливими, а в наступну вони починають плакати. Вони можуть відчувати себе трохи пригніченими, їм важко зосередитися, втрачати апетит або виявляти, що вони не можуть нормально спати, навіть коли дитина спить. Ці симптоми зазвичай з’являються через 3-4 дні після пологів і можуть тривати кілька днів.

Симптоми післяпологової депресії

«Минали тижні, і я ставала все більш і більш тривожною. Я не могла заснути. Я тихенько плакала, поки чоловік міцно спав поруч зі мною. Я плакала у душі. Я відчувала себе невдахою. Я відчувала себе самотньою. Я відчувала себе абсолютно нездатною бути матір’ю. Я відчувала, що моєму синові не сподобається така лажа, як я», – ділиться жінка, яка пережила післяпологову депресію.

Симптоми післяпологової депресії впливають на якість вашого життя і включають:

  • Часте почуття смутку або пригніченості.
  • Частий плач або плаксивість.
  • Почуття неспокою, дратівливості або занепокоєння.
  • Втрата інтересу або задоволення від життя.
  • Втрата апетиту.
  • Менше енергії і мотивації щось робити.
  • Проблеми зі сном, в тому числі проблеми з засипанням, проблеми із засинанням або сон більше звичайного.
  • Почуття нікчемності, безнадійності або провини.
  • Безпричинна втрата або збільшення ваги.
  • Відчуття, ніби життя не варте того, щоб жити.
  • Виявляти мало інтересу до своєї дитини.
  • Відсутність прихильності до дитини.

Хоча багато жінок впадають в депресію відразу після пологів, деякі жінки починають відчувати депресію тільки через кілька тижнів або місяців.

У рідкісних випадках у жінки може розвинутися післяпологовий психоз. Це дуже серйозне захворювання. Воно включає в себе всі симптоми післяпологової депресії, а також думки про те, щоб нашкодити собі або заподіяти біль дитині.

Що викликає післяпологову депресію?

Точна причина невідома. Рівень гормонів змінюється під час вагітності і відразу після пологів. Ці гормональні зміни можуть викликати хімічні зміни в мозку. Це відіграє роль у виникненні депресії.

Післяпологова депресія більш імовірна, якщо у вас є одна з таких подій:

  • Попередня післяпологова депресія.
  • Депресія, не пов’язана з вагітністю.
  • Важкий передменструальний синдром (ПМС).
  • Важкий або дуже напружений шлюб або відносини.
  • Мало хто члени сім’ї або друзі, з якими можна поговорити або від яких можна залежати.
  • Стресові життєві події під час вагітності або після пологів (наприклад, важке захворювання під час вагітності, передчасні пологи або важкі пологи).

Як діагностується післяродова депресія?

Запишіться на прийом до лікаря, якщо ви підозрюєте, що у вас післяродова депресія. Ваш лікар розповість вам про ваші симптоми і почуття. Він або вона запитає вас, як довго ви відчуваєте депресію. Ваш лікар може попросити вас заповнити анкету про вашу депресії або призначити аналіз крові, щоб перевірити рівень гормонів.

Чи можна запобігти або уникнути післяпологову депресію?

Її не можна запобігти або уникнути. Однак, якщо у вас раніше була депресія або післяродова депресія, то будучи в положенні в наступний раз, ви можетет підготуватися. Сюди можна віднести стабілізацію здоров’я вашого розуму і тіла.

Під час вагітності вживайте здорову їжу, займайтеся спортом і вивчіть стратегії зниження стресу. Після народження дитини утримайтеся від алкоголю і кофеїну. Продовжуйте приймати рішення про здоровий спосіб життя. Зверніться до лікаря на ранній стадії вагітності або незабаром після пологів, якщо ви турбуєтеся про післяпологової депресії.

Лікування післяпологової депресії

Післяпологова депресія лікується так само, як і будь-яка інша депресія. Можуть допомогти підтримка, консультування (розмовна терапія) і ліки, що відпускаються за рецептом (антидепресанти). Поговоріть зі своїм лікарем про те, яке лікування найкраще підходить для вас. Якщо у вас є думки про те, щоб нашкодити собі або своїй дитині, негайно зверніться по медичну допомогу.

Якщо ви годуєте грудьми, поговоріть зі своїм лікарем про переваги і ризики прийому антидепресантів. Багато антидепресанти безпечні для грудного вигодовування. Ваш лікар може вирішити, які ліки ви можете використовувати під час годування грудьми.

Найголовніше, не думайте, що ви нічого не можете зробити, якщо страждаєте від післяпологової депресії. Допомога доступна, і ви можете вилікуватися.

Життя з післяпологовою депресією

Почуття депресії не означає, що ви погана людина. Це не означає, що ви зробили щось не так або самі накликали це на себе. Це також не означає, що ви не любите свою дитину. Якщо ви недавно народили і відчуваєте смуток, смуток, тривогу, дратівливість, втома або у вас є які-небудь інші симптоми післяпологової депресії, пам’ятайте, що у багатьох інших жінок був такий же досвід.

Ви не “божеволієте». Ви не повинні відчувати, що вам просто потрібно пережити це. Ось кілька речей, які ви можете зробити, які інші матері з післяпологовою депресією визнали корисними:

Знайдіть кого-небудь, з ким можна поговорити, і розкажіть цій людині про свої почуття. Зв’яжіться з людьми, які можуть допомогти вам з доглядом за дітьми, домашніми справами і дорученнями. Ця мережа підтримки допоможе вам знайти час для себе, щоб ви могли відпочити.

Знайдіть час, щоб зайнятися чимось для себе, навіть якщо це всього 15 хвилин в день. Спробуйте почитати, потренуватися (ходьба корисна для здоров’я, і її легко виконувати), прийміть ванну або помедитируйте.

Ведіть щоденний щоденник. Запишіть свої емоції і почуття. Це спосіб позбутися від думок і розчарувань. Як тільки ви відчуєте себе краще, ви можете повернутися і перечитати свій щоденник. Це допоможе вам побачити, наскільки ви краще.

Відзначайте маленькі досягнення. Навіть якщо ви можете зробити тільки одну справу за день, пам’ятайте, що це крок у правильному напрямку. Бувають дні, коли ви нічого не можете зробити. Постарайтеся не злитися на себе, коли це відбувається.

Це нормально – відчувати себе пригніченим. Пологи приносять багато змін, і виховання дітей є складним завданням. Коли ви не відчуваєте себе собою, ці зміни можуть здатися вам занадто складними.

Від тебе не чекають, що ти супер-мама. Скажіть чесно, як багато ви можете зробити. Попросіть інших допомогти вам, коли вам це потрібно.

Знайдіть групу підтримки в вашому районі. Вони можуть познайомити вас з близькими вам людьми, у яких є досвід післяпологової депресії.

Поговоріть зі своїм лікарем про те, як ви себе почуваєте. Він або вона може запропонувати консультацію і / або ліки, які можуть допомогти.

Післяпологова депресія
Післяпологова депресія

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини