Здоровий сон під обтяженою ковдрою: дослідження вчених

Як показують дослідження, обтяжені ковдри можуть полегшити безсоння. З'ясовуємо чому.

Шведські дослідники виявили, що у пацієнтів з безсонням і психічними розладами значно покращився сон і зменшилася денна сонливість, коли вони спали з обтяженою ковдрою вагою в кілька кілограмів.

Безсоння визначається як відчуття поганого сну через труднощі з засипанням, одного або декількох нічних пробуджень і/ або занадто раннього пробудження. Його лікування проходить насамперед при дотриманні деяких правил гігієни життя і в разі невдачі лікар може порадити фітотерапію або призначити аадаптивні ліки.

Дослідження

Дослідники з Каролінського інституту в Стокгольмі цікавилися ефектами методу, який все частіше згадується в засобах масової інформації: обтяженої ковдри. Як випливає з назви, це не звичайна ковдра, а ковдра, вага якої тисне на все тіло.

Створена відповідно до ваги і розмірів людини, її використання надає розслабляючу дію на суглоби, м’язи та сухожилля: ефект «кокона», який сприяє зниженню стресу. Згідно з цим дослідженням, опублікованим в Журналі клінічної медицини сну, обтяжені ковдри є ефективним засобом лікування безсоння.

Його результати показують, що учасники, які використовували таку ковдру протягом чотирьох тижнів, повідомили про значне поліпшення сну, більш високий рівень денної активності та зменшення симптомів втоми, депресії і занепокоєння.

Стимулюється дотик

Фактично, учасники групи «зваженого охоплення» майже в 26 разів частіше відчували зниження тяжкості безсоння наполовину або більше в порівнянні з контрольною групою. У них також було майже в 20 разів більше шансів досягти ремісії безсоння, при цьому позитивні результати зберігалися протягом року.

«Пропоноване пояснення заспокійливого ефекту – це тиск, який обтяжена ковдра прикладає до різних точок тіла, стимулюючи відчуття дотику і відчуття м’язів і суглобів, таке як точковий масаж», – пояснює доктор Матс Алдер, який проводив дослідження.

У дослідженні взяли участь 120 дорослих (68% жінок, 32% чоловіків), у яких раніше була діагностована клінічне безсоння і супутній психічний розлад: депресивний розлад, біполярний розлад, розлад гіперактивності або генералізований тривожний розлад. Учасники були розділені на дві групи, щоб спати 4 тижні з обтяженою ковдрою або так званим «контрольною» ковдрою.

Результати дослідження

Учасники першої групи спробували ковдру вагою 8 кг, але десять учасників визнали її занадто важкою і тому отримали ковдру вагою 6 кг. Учасники контрольної групи спали з обтяженою ковдрою вагою 1,5 кг. Результати показали, що вплив був позитивним майже для 60% користувачів.
Крім того, ремісія склала 42,2% в групі «зваженого охоплення» у порівнянні з 3,6% в контрольній групі.

На думку дослідників, ці висновки повинні спонукати медичних працівників більш детально вивчити вплив постільних речей і дотиків на якість сну, і зокрема вплив обтяжених ковдр.

Сон під ковдрою
Сон під ковдрою

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини