Дослідження: телефонний дзвінок краще текстового повідомлення

В епоху соціального дистанціювання сучасні засоби комунікації знаходяться на підйомі. Але не всі однакові, коли справа доходить до об'єднання посилань або створення нових.

У Journal of Experimental Psychology було опубіковано дослідження, в якому фахівці вважають, що було б краще поміняти місцями обмін текстовими повідомленнями та іншими електронними листами і звичайний телефонний дзвінок. Останнє має велику ймовірність викликати сильне почуття зв’язку між двома людьми.

У будь-якому випадку віддалене спілкування, яке включає голосові повідомлення(відеоконференцзв’язок, голосовий чат, телефонний дзвінок), повинні бути краще тих, які використовують тільки текст. «Люди відчувають себе більш пов’язаними завдяки голосовим медіа, але у них є ці незручні страхи, які підштовхують їх до текстових повідомлень», – нарікає Аміт Кумар, доцент кафедри маркетингу в Школі бізнесу Маккомбс в Остіні (Техас, США). США) і співавтором дослідження.

Перший експеримент

Дослідники попросили близько 200 чоловік зробити припущення про те, що підходить краще для відновлення спілкування зі старим другом: електронна пошта, або телефон. Потім вони були випадковим чином розділені на дві групи, одна з яких писала листи, а інша дзвонила, щоб зв’язатися зі старим другом. Хоча учасники підозрювали, що телефонний дзвінок змусить їх відчувати себе більш пов’язаними, вони все ж вказали, що вважають за краще електронну пошту, тому що очікували, що телефонний дзвінок буде занадто незручним.

Обмін повідомленнями
Обмін повідомленнями

Більш сильний соціальний зв’язок з голосовими ЗМІ

Зрештою, результати показали, що голосові взаємодії створюють сильніші соціальні зв’язки, ніж текстові, не викликаючи збентеження. Проблеми з підключенням до Інтернету можуть частково пояснити перевагу друкованих ЗМІ.

Другий експеримент

У другому експерименті учасникам було запропоновано зв’язатися з незнайомою людиною за допомогою звичайного повідомлення, відео або аудіочата. Під час обміну їм пропонувалося поставити досить особисті питання ( «Чи є щось, що ви давно мріяли зробити?»; «Чому ви цього не зробили?»; «Чи зможете ви це зробити? Чи плакали ви колись перед людиною і як це було? ») і відповісти на них по черзі. Знову ж таки, зв’язок був сильнішим, коли взаємодія включало голос, ніж коли воно було написано в повідомленні.

Підсумок

На думку дослідників, це дослідження проводиться в потрібний момент, коли переважає фізичне дистанціювання, і показує, що всі соціальні взаємодії на відстані не створені рівними для підтримки і створення зв’язків. Тим більше, що наші літні люди похилого віку не завжди добре володіють письмовими засобами зв’язку, хоча вони прекрасно володіють телефоном.

Розмова по телефону
Розмова по телефону

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини