Що можуть сказати про нас наше волосся

Лікар-трихолог пояснює причини популярних проблем з нашими волоссям.

«Волосся – дзеркало вашого здоров’я», – каже Анабель Кінгслі, консультант-трихолог з клініки Філіпа Кінгслі, – наші пасма часто є першою частиною нас, якою наше тіло нехтує, коли щось внутрішньо не в порядку», – пояснює вона.

Надмірне щоденне випадання волосся, також відоме як телогенова елімінація

Цей стан активного випадання волосся, викликаний внутрішнім порушенням. Зазвичай це відбувається через 6-12 тижнів після події, що його викликала. «Це може бути гостра (короткочасна) або хронічна (тривала і повторювана). Гостра ТЕ зазвичай викликається разовим спалахом, такий як грип, харчове отруєння або висока температура, і не вимагає ніякого лікування. Проте, якщо випадання волосся триває або повторюється, слід ретельно вивчити», – радить лікар.

Найбільш частими причинами хронічної ТЕ є:

  • Дефіцит заліза і феритину (накопиченого заліза). Це особливо часто зустрічається у жінок, після операції і в післяпологовому періоді.
  • Дефіцит вітаміну B12 і вітаміну D.
  • Гіпо або гіпертиреоз (він же гіперактивна щитовидна залоза і недостатня її активність).
  • Високий рівень стресу впливає на засвоєння поживних речовин вашим організмом.
  • Термінова дієта і дефіцит енергії (тобто недостатня кількість калорій).
  • Високий рівень ртуті (через вживання в їжу занадто великої кількості риби з високим вмістом ртуті, такий як тунець, риба-меч і іспанська макрель).

Тонке волосся, також відоме як андрогенна алопеція

Цей тип облисіння протікає повільно і прогресує. «Це пов’язано з генами, а саме з генетичною схильністю, яка змушує волосяні фолікули на шкірі голови бути чутливими до нормального рівня андрогенів (чоловічих гормонів)», – говорить Кінгслі. Вона пояснює, що при такій чутливості волосяні фолікули на шкірі голови поступово зменшуються в розмірах і утворюють більш тонкі і короткі пасма. «Хоча зменшення обсягу волосся зазвичай не є ознакою стану здоров’я, умови, що впливають на рівень гормонів, можуть погіршити андрогенную алопецію». Ось деякі приклади:

  • Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ). «Однак це часто супроводжується іншими симптомами, такими як збільшення ваги, прищі, волосся на обличчі і нерегулярні періоди», – зазначає вона.
  • Прийом гормональних оральних контрацептивів.
  • Високий рівень стресу, який може ненавмисно підвищити рівень андрогенові
  • Кінгслі додає, що інші стани здоров’я, які часто викликають випадання волосся, включають вовчак та синдром Кушинга.

Ламке волосся

Трихолог підтверджує, що зростання слабкого, ламкого волосся може бути викликане недостатнім споживанням білка. «Щоб цього уникнути, я пропоную додавати в сніданок і обід хоча б порцію білка розміром з долоню». Хорошими прикладами є яйця, жирна риба, молюски, нежирне м’ясо, нежирний сир, киноа, тофу і горіхи.

Вона додає, що «дефіцит цинку і гіпертиреоз також можуть викликати зростання ламкого волосся». Продукти з високим вмістом цинку включають устриці, нут, нежирний стейк з вирізки, насіння конопель і горіхи кеш’ю.

Лущиться та зудить шкіра голови

«Хоча зазвичай це не єдина причина подразнення шкіри голови, недолік омега-3 в вашому раціоні може погіршити стан шкіри голови», – говорить вона. Омега-3 міститься в жирній рибі, такий як лосось і скумбрія, волоські горіхи, яйця, паростки і лляне насіння.

Зуд шкіри голови може бути так само викликаний стресом, або різкими перепадами температури.

 "Проблеми

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини