Комаровський розповів, як захиститися від укусу отруйної змії і як уникнути зустрічі з нею

Відомий в Україні доктор Євген Комаровський розповів, як мінімізувати ймовірність зустрічі з гадюкою і як захиститися від її укусу.

У спекотні літні дні всі ми любимо відпочити на природі і погуляти в лісі, де є небезпека випадково наступити на отруйну змію. В Україні з таких водиться тільки гадюка — звичайна, степова і Нікольського. Тут ви можете подивитися, як виглядає кожна з них, а в нашій сьогоднішній статті ми поділимося з вами порадами доктора Комаровського про те, як уникнути укусу повзучої.

Для початку потрібно розуміти, що мешкаючі в наших краях змії людьми не харчуються. Ми для них, скоріше, є джерелом неприємностей, тому при зустрічі з представницею зміїних постарайтеся не образити її.

гадюка
Гадюка

Як це зробити? Якщо раптом побачили перед собою змію, стійте на місці, не рухайтеся різко, зупиніться, не лякайте її і не кричіть. Вона повинна буде відповзти сама. Звичайно, може бути і таке, що нікуди уповзати вона не захоче. Тоді почніть повільно задкувати назад, контролюючи повзучу, тобто не зводьте з неї погляду. Це дуже важливо.

Також Євген Олегович розповів, як звести до мінімуму можливість безпосередньої зустрічі з гадюкою:

«Змія сприймає шум як джерело небезпеки. Якщо ви гуляєте там, де існує велика ймовірність зустрічі з нею, створюйте цей самий шум. Волочіть ноги, стукайте палицею по землі».

Ще необхідно подбати про те, щоб на ваших ногах було щільне взуття. Але, наприклад, з гумовими чоботами варто бути обережними. Вони захистять вас від укусу, якщо раптом ви випадково наступите на повзучу, але вона ж може в них заповзти, поки ви сядете десь перепочити і роззуєтеся. Пильнуйте.

Змеиная нора
Зміїна нора

Не можна лізти в норки, дірки і тріщини в землі. Обов’язково донесіть це до своїх дітей. Також враховуйте, що змії живуть великими компаніями — зустрівши одну, будьте впевнені, що їх тут багато.

Ну і наостанок доктор Комаровський нагадав, що якщо повзуча виглядає мертвою, вона всього лише може мирно спати, тому ні в якому разі не можна перевіряти свої здогади — залиште її у спокої.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини