Доктор Комаровський розповів, яка каша найкорисніша для здоров’я

Відомий в Україні та за її межами доктор Євген Комаровський розповів, які каші обов'язково повинні бути в раціоні і пояснив, чому манка не входить в їх список.

Питання корисності харчування останнім часом стають все більш актуальними, адже у всьому світі тримається тренд на здоровий спосіб життя. Саме тому відомий в Україні доктор Комаровський вирішив розібратися, яка каша найкорисніша і ми поділимося його думками з цього приводу у нашій сьогоднішній статті.

Для початку варто розібратися в тому, що каша — це зерна, розварені або в воді, або в молоці. Залежно від обраної рідини крупа може бути чи не бути корисною.

Наприклад, якщо зварити багату залізом гречку на молоці, кальцій, що міститься в ньому істотно зменшить засвоєння організмом заліза, оскільки ці елементи є конкурентами. Звичайно, це не критично погано, проте знати про такі тонкощі теж потрібно.

Каши в рационе
Каші в раціоні

Ось так виглядає рейтинг корисності каш:

  1. Гречка. У ній багато заліза, білка, клітковини і вона дуже доступна. Хоча, як каже Євген Олегович, нашим мамам потрібно купувати для дитини найкраще, а значить, дороге. У зв’язку з цим вони не розуміють, як щось корисне може бути дешевим.
  2. Вівсянка. Тут все залежить від способу обробки. Вівсянка швидкого приготування, яку достатньо просто залити окропом — чи не найбільш шкідлива каша. Беріть пластівці для варіння.
  3. Перловка. Завдяки високому вмісту клітковини ця крупа очищує кишечник, готуючи його до нової їжі.
  4. Пшоно. З її порцією організм отримує магній, калій, фосфор, сірку, вітаміни і знову-таки клітковину. На жаль, культура приготування пшона втрачається, але ж вона така корисна.
  5. Кукурудзяна каша. Налагоджує обмін речовин, активізує вироблення необхідних для перетравлення їжі ферментів, уповільнює процеси старіння.
  6. Рис. Майте на увазі, що білий очищений рис ніякого відношення до користі не має. Йдеться про буру неочищену крупу.
  7. Насіння льону. Його можна готувати у вигляді каші, хоча так практично ніхто не робить і дуже даремно. В лляному насінні містяться поліненасичені жирні кислоти омега-3, які, крім них, можна отримати тільки з риби.

Окремо варто поговорити про манку. У список корисних вона не входить, оскільки при виробництві пшеницю перемелюють на борошно, попередньо очищаючи від всіх важливих мікроелементів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини