Як подовжити життя старої яблуні: експерти поділились дієвими порадами, які допоможуть врятувати врожай

Для подовження життя старої яблуні достатньо приділяти їй увагу. За словами досвідчених експертів, варто провести обрізання гілок, яке матиме омолоджувальний ефект

Для продовження життя яблуні, яка довгі роки приносила плоди, але вже почала старіти, садівники рекомендують робити спеціальне обрізання. Зменшивши обсяг крони, можна відновити процеси плодоношення. Така техніка омолодження підходить для тих дерев, яким вже більш ніж 30 років.

Плодова культура може давати добрий урожай протягом 25 років і більше. При дотриманні правил догляду, створенні сприятливих умов для вирощування, а також регулярному та грамотному обрізанні, дерево плодоноситиме ще протягом щонайменше 10 років. Якщо яблуню не обрізати, вона постаріє швидше, зменшиться врожайність, а плоди стануть дрібними.

Як правильно підрізати яблуню для того, щоб вона довше давала врожай
Як правильно підрізати яблуню для того, щоб вона довше давала врожай

Стандартне обрізання, яке проводиться восени та навесні, не допоможе відновити культуру для отримання гарного врожаю. Для оновлення вживають кардинальніших заходів, розрахованих на 4 і навіть більше років. Процедура виконується поетапно. Для початку потрібно прорідити крону. Гілки видаляють таким чином, щоб навантаження було однакове.

Заростання місць обрізки має відбуватися одночасно з появою молоденьких плодоносних пагонів. Немає чіткого алгоритму з оновлення яблунь, що старіють. Потрібен індивідуальний підхід. Спочатку садівник проводить огляд, а лише потім визначає, як діятиме, щоб омолодити культуру.

Процедуру рекомендують виконувати навесні або восени. Більшість дачників дотримуються думки, що і літній сезон також підходить для оновлення, проте планувати захід потрібно лише після збирання врожаю. Кращим часом для обрізання яблунь вважають березень-квітень. Важливо, щоб не було морозної погоди від -15 °С.

Експерти поділились дієвими порадами, як подовжити життя яблуні
Експерти поділились дієвими порадами, як подовжити життя яблуні

Дата обрізання яблуні підбирається індивідуально з урахуванням умов клімату у регіоні. З травня небажано робити омолодження, оскільки високий ризик занести інфекцію. Наприклад, якщо дерево захворіє на цитоспороз, воно може загинути.

Популярне

Подібні новини