Навесні завжди обробляю смородину тільки цим “рідким золотом”: ягода виростає крупна і солодка, як мед

Щоб отримати багатий і здоровий врожай ягідних культур у своєму саду, необхідно правильно і своєчасно провести профілактичну обробку від хвороб та шкідників.

Сьогодні поговоримо про те, коли та чим обробити кущі смородини для попередження захворювань.

Перш за все потрібно розібратися, які хвороби та шкідники можуть загрожувати цій смачній вітамінної культурі.

Найпоширенішими хворобами смородини є: американська борошниста роса, біла плямистість, реверсія або махровість смородини, іржа бокальчика, іржа стовпчаста.

Серед шкідників найбільшу небезпеку для смородини сиановить бруньковий кліщ, мідяниця, щитівка, листовійка, павутинний кліщ.

Хвороби і шкідники можуть з’являтися на різних стадіях розвитку рослини, тому для досягнення максимального ефекту обробки потрібно проводити своєчасно.

Після зимівлі краще обробити грунт мідним купоросом. Перед початком обприскування потрібно обрізати сухі і пошкоджені пагони, а також зібрати всі кліщові бруньки.

Як навесні обробляти смородину від хвороб і шкідників
Як навесні обробляти смородину від хвороб і шкідників

Дуже важливо це зробити до набухання. Кліщові бруньки легко відрізнити – вони мають круглу здуту форму. В той час, час як здорові бруньки витягнутої форми.

Щоб попередити вихід шкідників після зими потрібно замульчувати грунт навколо куща шаром перегною, компосту або торфу товщиною 5-6 сантиметрів.

Другу обробку проводять в момент набухання бруньок. В цей час слід захистити кущ від плямистостей листя і іржі.

Можна використовувати для цього бордоську рідину. Також необхідно провести обприскування акарицидами.

Третю обробку проводять у фазі рожевого бутону до початку цвітіння. Для цього можна застосувати такі препарати, як актеллік, іскра. Також важливо провести профілактику борошнистої роси. Добре підійде для цього бордоська рідина.

Вчетверте обприскування здійснюється після цвітіння у період утворення маленьких зав’язей.

Популярне

Подібні новини