Тирса на городі – це користь чи шкода? Дачниця-рекордсменка Степанівна розповіла про всі “за” і “проти”

Тирса є одними з найпопулярніших матеріалів, що використовуються в садівницькій справі. Однак нарівні з цим виникає чимала кількість суперечок навколо неї.

Думки досвідчених садівників найчастіше йдуть у крайнощі, але ми в них впадати не будемо і сьогодні наведемо факти, виходячи з яких ви самостійно зможете прийняти рішення, чи використовувати тирсу на своїй ділянці або утриматися від цього.

Насамперед зазначимо, що тирса не є “моментальним” добривом і має швидше накопичувальний ефект. Найчастіше вона застосовується для запобігання змиву, випару, ерозії ґрунту, а також для збереження певної ґрунтової температури. Застосування тирси підвищує пухкість ґрунту, збільшуючи його м’якість і не дозволяючи надмірно ущільнюватись після рясних поливів.

Такий матеріал чудово допомагає утеплити рослини в зимовий період, а також буде перешкоджати проростанню деяких бур’янів. При дотриманні грамотно підібраних пропорцій тирса може стати відмінною складовою удобрювальної суміші. Мінусом такого матеріалу є відсутність універсальності, адже тирса підходять не для всіх видів ґрунтів завдяки своїм окисним властивостям.

Експерти розповіли про плюси та мінуси використання тирси на городі
Експерти розповіли про плюси та мінуси використання тирси на городі

Тому без розкислювача застосовувати тирсу варто тільки в нейтральних або лужних ґрунтах. Тирса сприяє поліпшенню структури ґрунту, збагачуючи його органічними речовинами під час розкладання. Однак, важливо пам’ятати, що свіжа тирса може забирати азот із ґрунту, тому її краще попередньо компостувати або додавати азотні добрива.

Крім того, тирса ефективна в якості підстилки в компостних купах, допомагаючи аерувати матеріал і прискорювати процес компостування.

Виходячи з вищенаведеного – використовувати тирсу чи ні вирішувати вам.

Популярне

Подібні новини