Після того, як навчилась формувати кавуни, дині та гарбузи – отримала гігантські плоди без зайвих зусиль

Без формування динь та кавунів - буде наростати дуже багато бадилля і зав'язей, і плоди не зможуть вирости до нормального розміру і визріти дуже смачними.

Сьогодні ми розповімо, як правильно робиться формування. У мережі пишуть, що кавуни потрібно вести тільки в одне основне стебло, але якщо від кореня виростає три стебла одночасно, то виявити, який із них головний – просто неможливо.

Тому потрібно надати можливість батогом самим розібратися, який з них головний. Городники не чіпають кущі, поки батоги не досягнуть двох-трьох метрів. Потім буде зрозуміло, які прибрати, а які залишити – на головному буде видно зав’язь. Решту можна видалити. Кавуни потрібно залишати по одному на кущ – більше просто не встигне визріти.

Якщо плоди дуже дрібні, можна залишити по 3-4 на кущ, і стільки ж батогів, якщо плоди формуються кожен на окремій гілці. Також обов’язково потрібно прибрати пасинки, крім тих, на яких почалися кавуни.

Як формувати кавуни, дині та гарбузи
Як формувати кавуни, дині та гарбузи

Прищипувати батоги не поспішаємо. Даємо стеблам нарощувати листя і рости в довжину, адже вони дуже потрібні для живлення плодів. Поки кавуни ростуть, потрібно видалити квіти, пасинки та зав’язі.

Коли плоди перестають рости, потрібно прищепити верхівки. Після цього чекаємо дозрівання великих та смачних плодів. Дині формуються приблизно за тим же принципом, що й кавуни. Вони самі зав’язують плоди, а городники просто чекають їхнього зростання. Коли на батогах з’являться зав’язі діаметром 5-7 сантиметрів, можна починати формувати кущ.

На одному кущі формується кілька батогів, потрібно залишити лише два-три. Плеті без динь потрібно видалити, а батоги з динями розправити, видалити з них порожні пасинки та квіти, а потім прищепити.

І ще – обов’язково після формування потрібно обприскати розчином із п’яти грамів борної кислоти, столової ложки сульфату калію, сечовини та марганцівки до ніжного рожевого відтінку на одне відро води.

Популярне

Подібні новини