Ніколи не видаляйте цей пасинок на томатах, і врожаю буде в 4 рази більше: бабусина порада з блокноту

Пасинкування помідорів полягає у видаленні бічних пагонів, які виростають між основним стеблом і листками, щоб спрямувати живильні речовини на розвиток плодів, а не на ріст зеленої маси.

Томати вимагають великої уваги. Крім дотримання норми поливу та підживлення рослин добривами, потрібно своєчасно видаляти зайві гілки, які називаються пасинками.

Пасинки – це бічні відгалуження біля основного стебла. Якщо не видаляти їх вчасно, то рослина виросте величезною і густою, а плоди будуть маленькими та несмачними.

Пасинки – це бадилля, якому теж потрібне підживлення. Рослина витрачатиме всі сили на зростання зелені, а не на формування помідорів. Крім того, через сильну загущеність рослина погано провітрюватиметься, а значить буде хворіти на фітофтороз і розмножувати шкідників. Але в жодному разі не можна обламувати всі пасинки. Потрібно знати принципи видалення.

Уважно огляньте всі стебла, нижні пасинки обламуємо всі. Обов’язково залишайте при видаленні пасинків пеньки, інакше виростуть нові стебла. Бажано починати обламувати відрослі пасинки, коли вони досягли розміру від 3 до 10 см. Не переживайте, рослина швидко відновиться. Ніколи не видаляйте  верхні пасинки, зазвичай вони виглядають товстими, як продовження основного стебла.

Дачники розповіли, які пасинки ніколи не можна обривати в томатів
Дачники розповіли, які пасинки ніколи не можна обривати в томатів

Рослина буде рости вгору та нарощувати квіткові бутони. І саме ці пасинки примножать ваш урожай.

Пасинкування необхідно проводити регулярно, починаючи з ранніх етапів росту рослин, зазвичай раз на тиждень або в залежності від швидкості росту пасинків.

Видалення пасинків слід проводити вранці або ввечері, коли рослини менш піддані стресу, що допомагає зменшити ризик інфекцій через відкриті рани.

Деякі сорти помідорів можуть потребувати більш або менш інтенсивного пасинкування, тому важливо знати особливості вирощуваного сорту і коригувати методи догляду відповідно.

Популярне

Подібні новини