Грибок “розбушувався” і вишня гниє прямо на дереві? Не втрачайте час, а швидше зробіть ці прості дії

Плодова гнилизна – це грибкове захворювання, яке проявляється у вигляді гнилі плодів. Сприятливими умовами для розвитку хвороби є висока вологість та відносно невисока температура повітря.

Період цвітіння та дощова погода також сприяють розвитку хвороби.

Плодова гнилизна може розвиватися протягом усього періоду вегетації, а інтенсивно проявляється на фазі дозрівання плодів. Спочатку на плодах з’являється невелика бура пляма, яка швидко розростається, охоплюючи весь плід. Пізніше гнилі плоди зморщуються, засихають і найчастіше опадають.

Масове ураження спостерігають у другій половині літа, особливо уражаються плоди, що мають будь-які механічні пошкодження, ранки або тріщини, у тому числі нанесені комахами. У сприятливі роки для розвитку хвороби можна втратити до 70% відсотків врожаю.

Для боротьби з плодовою гниллю регулярно оглядайте рослини, виявивши усихаючі  квітки, листя та зав’язі, виріжте їх із захопленням хворої частини на 10-15 сантиметрів та обробіть місце зрізу. Постійно збирайте та знищуйте гнилі та “муміфіковані” плоди, оскільки вони є джерелом поширення хвороби.

Садівники розповіли, чим обробити вишню від плодової гнилі
Садівники розповіли, чим обробити вишню від плодової гнилі

Для боротьби з плодовою гниллю можна використовувати “Фітолавін” – біологічний препарат з широким спектром дії проти бактеріальних та грибкових хвороб. Він згубно впливає на патогени. Треба проводити до чотирьох обробок за період вегетації. Також можна використовувати хлор окис міді та його похідні.

Знадобиться системний фунгіцид “Хорус”, який має лікувальну, профілактичну та захисну функції. Цей метод є найшвидшим і найдієвішим у боротьбі з плодовою гниллю. Перше обприскування проводять у момент початку дозрівання плодів або при появі перших ознак хвороби.

Популярне

Подібні новини