Чому скручується листя болгарського перцю та який “шахер-махер” зробити, щоб вирішити питання: працює на ура

Скручування листя у болгарського перця – поширена проблема, яка виникає не лише у новачків, а й у досвідчених городників. Як же допомогти рослині?

Причини скручування листя у перцю можуть бути різними. Спершу уважно огляньте рослину та спробуйте встановити справжню причину її нездорового вигляду. Основні фактори, що можуть призвести до цього, такі:

  • Нерівномірний зріст листя.
  • Брак необхідних мікроелементів.
  • Шкідники.
  • Нерівномірний зріст листя

Перша й найнешкідливіша причина – нерівномірне зростання листка. Середня жилка починає активно збільшуватися, через що листок швидко виростає в довжину, але його листова пластина не встигає розвиватися пропорційно. Зазвичай скручуються лише верхні листочки. Цей процес не впливає на подальший розвиток рослини та її плодоношення. З часом пропорції листя відновляться, і ви отримаєте здоровий перець.

Таке явище може бути пов’язане з нестачею сонячного світла та тепла. Надмірне внесення мікроелементів у ґрунт також може викликати бурхливий ріст рослини і стати причиною скручування листя, супроводжуючись в’яненням листя та відсутністю зав’язі.

Друга причина – брак у ґрунті необхідних мікроелементів, найчастіше калію. Нестача калію призводить до виснаження, розвитку хвороб, погіршення плодоношення та зростання перців. Для усунення цієї проблеми можна приготувати зольний настій: на 10 літрів води беремо 1 склянку просіяної золи, настоюємо дві години, ретельно перемішуємо і поливаємо перці під корінь із розрахунку 1 літр на рослину.

Городники розповіли, чому скручується листя перцю та як вирішити цю проблему
Городники розповіли, чому скручується листя перцю та як вирішити цю проблему

Найнебезпечніша причина скручування листя – наявність шкідників, які поступово знищують перець. Якщо не вжити заходів, рослина може загинути. Перець найчастіше уражається павутинним кліщем і попелицею. Вони висмоктують поживні мікроелементи, через що у перців скручується листя і засихає.

Павутинний кліщ з’являється на тильній стороні листя. Крім скручування, спостерігається наявність павутини між листям, їх повне або часткове пожовтіння та білі точки на листі. Для боротьби з попелицею і павутинним кліщем ефективно застосовуються настої та відвари з лушпиння цибулі.

Як приготувати цибулевий відвар

Для приготування відвару береться літрова банка, заповнюється цибулинням до країв, висипається в каструлю і заливається водою з розрахунку 1 літр. Після закипання кип’ятимо протягом 5 хвилин, даємо охолонути, проціджуємо, виливаємо у відро і додаємо води до 10 літрів. Для кращого ефекту можна додати господарське мило перед обприскуванням. Обприскувати перці необхідно кожні п’ять днів.

Найбільшу небезпеку становлять кореневі паразити. Вони поїдають коріння рослини, що призводить до скручування листя і загибелі рослини. Щоб позбутися личинок, зробіть розчин із марганцівки і полийте ним перці. Розчин має бути рожевого відтінку.

Перед посадкою перців, щоб уникнути інфекцій, необхідно обробляти землю, теплиці та інвентар. Грибки можуть зберігати свою життєдіяльність протягом кількох років. Видаляйте всі бур’яни з грядки, які можуть бути переносниками інфекцій. Існує безліч сортів, стійких до хвороб та температурних змін, але неправильний догляд і недотримання методики вирощування можуть призвести до скручування листя і хвороб навіть у найкращих сортів.

Популярне

Подібні новини