На Закарпатті навала слимаків і вони можуть дійти до наших дач: як зробити барʼєр від слизьких шкідників

Слимаків вкотре у рекордній кількості зафіксували на заході України. Втім, і для інших регіонів це не новина, адже кожного літа ці молюски приходять ласувати на наші городи. Як же ж їх вивести?

На Закарпатті спостерігається навала слимаків, і вони вже на порозі наших дач. Місцеві медіа повідомляють, що через м’яку зиму, молюски не вимерзли, і тому надзвичайно швидко і у великій кількості розплодилися. Зміна клімату тут зіграла ключову роль. Зокрема про це говорить Mukachevo.net з посиланням на слова Марії Балажової, еколога з Католицького університету в Ружомбероку.

Експерти розповіли, які способи боротьби зі слимаками насправді не допоможуть позбутись шкідників
Експерти розповіли, чим попередити появу слимаків на городі

М’яка та тепла зима створила ідеальні умови для розмноження слимаків. Вони не зазнали природного зниження чисельності через замерзання, і тепер їх популяція стрімко зростає. Молюски пошкоджують рослини, з’їдаючи листя, квіти та навіть плоди. Це може завдати серйозної шкоди вашим садовим культурам та декоративним рослинам.

Щоб захистити свою дачу від навали слимаків, необхідно застосувати комплексний підхід. Ефективним рішенням є висадка терпких пахучих рослин у міжряддях. Слимаки ненавидять такі види, як часник, цибуля, розмарин, лаванда та щавель. Вони не лише відлякують шкідників, а й додають естетичної привабливості вашому саду.

Марні способи боротьби зі слимаками
Експерти розповіли, чим попередити появу слимаків на городі

Часник та цибуля мають різкий запах, який відлякує слимаків, а розмарин та лаванда додатково можуть використовуватися у кулінарії. Щавель також ефективно захищає від молюсків, завдяки своєму сильному аромату.

Крім висадки пахучих рослин, важливо використовувати природні бар’єри, які запобігають поширенню слимаків. Кам’яне борошно створює суху поверхню, яку шкідники не можуть перетнути, а вапно робить землю непрохідною для них. Деревна зола висушує тіло цих маленьких істот, перешкоджаючи їхньому руху. Грубозернистий пісок, дрібний щебінь, деревна кора та уламки мушель створюють кам’янисті та шорсткі поверхні, які є важкопрохідними для цих повзаючих ласунів.

Популярне

Подібні новини