Всього 2 мл на 1 літр води і мої томати перестали жовтіти на сохнути: дармовий “оберіг” від кладоспоріозу

У другій половині червня уважні дачники можуть помітити ознаки ураження томатів у теплиці. Хвороба проявляється на листі у формі плям світло-зеленого або жовто-зеленого кольору.

У міру розвитку захворювання вони набувають темно-бурого забарвлення з бархатистим нальотом. За інтенсивного розвитку захворювання плями збільшуються в розмірах і зливаються, займаючи всю площу листової пластини.

Листя засихає і опадає, сповільнюється зростання та розвиток рослин, знижується врожайність. Це захворювання томатів називається кладоспоріоз, або бура плямистість листя, або листова пліснява.

Збудник хвороби – гриб, який вражає томати на всіх етапах вирощування, особливо в теплицях.

Спочатку ознаки захворювання з’являються на нижньому листі, а потім ураження активно прогресує знизу догори, уражаючи листя верхнього ярусу.

За високого ступеня розвитку хвороби збудник легко поширюється вітром та бризками дощу, зберігаючи життєздатність у ґрунті та уражених рослинних залишках протягом року.

Сприятливі умови для розвитку захворювання включають високу вологість (близько 90%) та підвищену температуру (20-25°C). Проте, при вологості 60%, оптимальній для зростання та розвитку томатів, зараження рослин та розвиток хвороби пригнічується повністю.

Як боротися з кладоспоріозом томатів?

Якщо виявлено перші ознаки захворювання, листя з плямами слід негайно видалити. Важливо нормалізувати вологість повітря та забезпечити гарне провітрювання теплиці. Коли томати у теплиці зав’язали першу плодову китицю, обробіть їх профілактичним антисептичним розчином.

Експерти розповіли, що робити, щоб не сохло листя томатів
Експерти розповіли, що робити, щоб не сохло листя томатів

Для цього на 10 літрів води розведіть 1 літр молока та додайте 2-3 мл йоду. Йод має хороші знезаражуючі властивості, а молоко допомагає розчину прилипати до листя. Обов’язково обприскуйте нижню сторону листя, щоб запобігти первинному зараженню. Обробки повторюйте 2-3 рази з інтервалом у 10 днів.

Також можна провести обприскування зольним або трав’яним настоєм. Ці настої є корисними мікродобривами для томатів. Кропиву, лопух, лободу або інші бур’яни дрібно поріжте і настоюйте у 10 літрах води протягом трьох-чотирьох днів.

Вийде органічний концентрований розчин, до якого слід додати 1 склянку деревної золи. Використовуйте один літр концентрованого розчину на 10 літрів води і обприскуйте рослини тричі з інтервалом у 7-10 днів.

Для профілактики обприскуйте томати спеціальними препаратами, що підвищують природні функції захисту та активують ростові процеси під час вегетації. Ці препарати стимулюють природний імунітет і підвищують стійкість до різноманітних захворювань. Перше обприскування проводьте на початку бутонізації, друге — під час цвітіння першої китиці, третє — під час цвітіння третьої китиці.

Популярне

Подібні новини