Сусідка розкрила секрет, як запилює томати: навіть коли в мене пусто, в неї гілки ломляться від плодів

Без пилку немає зав'язі, а без зав'язі немає плодів. Якщо немає плодів, то вся робота городника буде марною. У природних умовах у цьому процесі беруть участь комахи і вітер.

В умовах закритого простору основна роль, звичайно ж, відводиться людині.

Для запилення використовують різні способи: приваблюють комах, влаштовують активне провітрювання, застосовують штучне запилення. Вирощуючи томати, це легко зробити, тому що їх пилок придатний для запліднення сусідніх рослин і самозапилення. Потрібно тільки стежити за якістю пилку, який залежить від навколишніх умов. Велике значення для запилення має мікроклімат теплиці.

Щоб плоди томатів зав’язувалися добре, потрібно уникати перезволоження повітря та високих температур. При температурі вище 30 градусів пилок втрачає життєздатність. Деякі сорти успішно витримують підвищення температури і до 35 градусів, але після позначки 35 градусів, незалежно від сорту томатів, пилок стає стерильним.

Температура в теплиці – основний фактор, що впливає на кількість зав’язей. Важливо знати, що в період цвітіння, навіть при короткочасному підвищенні позначки до 35-40 градусів, може відбуватися скидання квітконосів та, відповідно, зниження врожаю.

Городники розповіли, як правильно запилювати томати
Городники розповіли, як правильно запилювати томати

При температурі менше 13 градусів тичинки починають деформуватися, що призводить до зниження якості пилку. Висока вологість також негативно впливає на запилення. Якщо позначка перевищує 70%, то пилок непридатний для запліднення: він втрачає здатність розлітатися, стає щільним і злиплим. Саме тому теплиця має постійно провітрюватися, особливо після поливу.

Розглянемо найбільш прості способи запилення помідорів у теплиці.

Природне запилення – це варіант, який не вимагає особливих зусиль. Якщо відкрити кватирки та дверцята з протилежних сторін, з’явиться протяг. Це допомагає пилку самостійно переміщатися та запилювати квітки.

Залучити бджіл, джмелів та інших комах допомагають висаджені в міжряддях рослини-медоноси. Можна занести в теплицю кілька горщиків з квітами.

Штучне запилення – це метод, що дозволяє контролювати процес запліднення. Потрібно визначити стан квітконоса на предмет запліднення. Пилкові квітки свій стан демонструють відігнутими назад пелюстками. Якщо після початку цвітіння цього не відбувається, настає час ручного запилення.

Городники розповіли, як правильно запилювати томати
Городники розповіли, як правильно запилювати томати

Відомо, що пилок визріває вночі, тому процес запилення потрібно проводити рано вранці, поки не настав пік максимальних температур. Процедура проводиться постійно, поки йде цвітіння, з інтервалом через день.

Струшування – це швидкий контакт з кожним кущиком. Для утворення зав’язей потрібно лише злегка постукати по стеблу, щоб рослина струснулася і пилок обсипався на маточку.

Можна використовувати пензлик. Це найтрудомісткіший, але ефективний вид запилення. М’яким пензлем пройтися по нутрощах квіток, переносячи заповітні частинки на рильце маточки. Для покращення активності запліднення рекомендується після ручного запилення підвищити вологість: можна полити грядки або змочити кущі томатів з пульверизатора і закрити теплицю. Через дві години відновити провітрювання.

Своєчасне запилення томатів у теплиці підвищує збір урожаю в два, а то й у три рази.

Популярне

Подібні новини