Мій виноград як з картинки, і листя не жовті: хлорозу для мене не існує – бо сиплю це під корінь і поливаю

Хлороз винограду – достатньо поширене захворювання цієї вибагливої рослини. Дізнайтеся, як з легкістю прибрати дане неприємне явище та забезпечити себе врожаєм.

Хлороз винограду утворюється при нестачі заліза. У народі його ще називають “бліда неміч”. Виокремлюють дві форми захворювання хлорозу винограду: інфекційна та неінфекційна. Інфекційна форма (жовта мозаїка) передається через хробаків-паразитів, а неінфекційна утворюється через надмірно лужний ґрунт.

Основною характеристикою хлорозу неінфекційного походження є поява на листках плям. Вони можуть мати різне забарвлення: лимонне, жовте та кремове. До того ж прожилки залишаються нормального зеленого кольору. Старе листя може абсолютно повністю позбутися забарвлення, а молоде стає жовтого кольору і не може далі розвиватися. Якщо не лікувати, то листя починає опадати, висихають плодоносні пагони тощо. Зазвичай хлороз з’являється навесні та в кінці літа.

Садівники розповіли, як врятувати виноград від хлорозу
Садівники розповіли, як врятувати виноград від хлорозу

Одним із найпоширеніших методів боротьби з хлорозом винограду є використання розчину залізного купоросу (внесення безпосередньо в ґрунт). Для того щоб приготувати дієвий розчин, рекомендується на одне відро води взяти сто грамів купоросу та двадцять грамів аскорбінової чи лимонної кислоти. На один кущ орієнтовно потрібно буде внести від 1 до 4 відер даного засобу (залежно від віку куща).

На сьогодні існує ряд сучасних дієвих мікродобрив, котрі здатні з легкістю впоратися з хлорозом винограду, зокрема сірчанокислий марганець та бор. Досить непоганий ефект дає комплексон заліза. Проте ці препарати рекомендується застосовувати згідно з інструкцією. Окрім внесення в ґрунт, також можна для профілактики проводити процедуру обприскування. Щоб хлороз не мав шансу повернутися під час однієї вегетації, рекомендується провести близько 4 позакореневих обробок.

При комплексному лікуванні вегетативна маса знову поверне зелене забарвлення, і рослина зможе повноцінно розвиватися та радувати вас рясним урожаєм.

Популярне

Подібні новини