Обробка томатів від вершинної гнилі за 1 підхід: від фітофтори відрізнити легко – подивіться сюди (ФОТО)

Виростити гарний щедрий врожай томатів — не найпростіша задача. Давайте розберемося, що може стати на вашому шляху до неймовірної родючості кущів.

Вершинна гниль та фітофтора — найрозповсюдженіші проблеми, з якими стикаються дачники. На перший погляд, ця “бяка” дуже схожа між собою і розрізнити що є що допоможе досвід. Розберемося ж, як розпізнати та лікувати ці хвороби правильно.

Ключ до збереження врожаю

Вершинна гниль виникає через нестачу кальцію в плодах томатів, що може бути спричинено нерегулярним поливом або недостатньою кількістю цього елементу в ґрунті. Симптоми захворювання включають темні, водянисті плями на нижній частині плодів, які поступово збільшуються і стають сухими. Ось, як це виглядає:

Городник розповів, як врятувати томати від вершинної гнилі

Щоб усунути вершинну гниль, важливо забезпечити рослини достатньою кількістю води та кальцію. Одним з ефективних та бюджетних методів є обприскування листя розчином попелу. Для цього потрібно приготувати наступний розчин: беремо 300 грамів золи та кип’ятимо його протягом 30 хвилин у 2 літрах води, постійно помішуючи (згоріла деревина швидко випадає в осад). Настоювати потрібно 10-12 годин, далі слід процідити підживку і довести розчин до об’єму 10 літрів, після чого обприскати рослини.

Фітофтора, на відміну від вершинної гнилі, є грибковою інфекцією, яка уражує листя, стебла та плоди томатів. Хвороба проявляється у вигляді темних, бурих плям на листі, що швидко розповсюджуються і можуть призвести до загибелі рослини. Ось так це виглядає у природі:

Городник розповів, як врятувати томати від вершинної гнилі

Для боротьби з фітофторою використовують продукти з лактозою, зокрема, молочну сироватку. Лактоза допомагає пригнічувати розвиток грибка. Таке оброблення можна проводити щодня, особливо в періоди підвищеної вологості.

Популярне

Подібні новини