Підслухала в черзі на базарі, коли та навіщо сіяти фацелію: користь від рослини оцінюють на 12 балів з 12!

Фацелія пижмолиста – це однорічна рослина, котра має велике значення як сидерат та медонос. Дізнайтеся, коли саме варто сіяти цю приманку для бджілок та добриво на своїх ділянках.

Навіщо сіяти фацелію

Експерти зауважують, що фацелію варто сіяти у якості медоносної або декоративної рослини, а також як сидерат. Зокрема, у якості медоноса рослина здатна привертати увагу запилювачів протягом усього літнього періоду. Тому у такий спосіб вона здатна забезпечити збір меду приблизно 250-300 кг/га. Одна її квіточка може виділяти від 0,15 до 5 мг нектару протягом дня. Достатньо велика кількість квіточок на рослині та їх нерівномірне розкриття може забезпечити тривалий (орієнтовно 50 днів) період цвітіння.

Декоративні сорти фацелії часто використовують в сумішах на передньому плані клумб, як рослини для контейнерів, під деревами та чагарниками. Проте є один суттєвий недолік – це короткочасне цвітіння. Через це рослину слід висівати кілька разів.

Фацелію як сидерат вирощують для подальшого внесення в ґрунт перед посадкою овочевих культур. Вона сприяє поліпшенню структури ґрунту, збагачує його азотом та калієм, а також допомагає пригнічувати ріст бур’янів. До того ж фацелія здатна знижувати кислотність ґрунту, що приносить користь для переважної більшості рослин та негативно впливає на розмноження та розвиток шкідників, зокрема дротяників.

Садівники розповіли, коли саме та навіщо сіяти фацелію
Садівники розповіли, коли саме та навіщо сіяти фацелію

Крім того, неглибоке коріння фацелії після зрізування надземної частини стрімко розкладається, що сприяє розпушуванню верхнього шару ґрунту та підвищує проникнення повітря. Це особливо корисно для кореневої системи овочевих культур, зокрема коренеплодів.

Коли сіяти фацелію

Зазвичай час посіву залежить від мети її вирощування. Зокрема, посів фацелії на початку весни дає їй змогу добре розвинутися до літа, що допомагає поліпшити структуру ґрунту та збагачує його органічними речовинами перед висадкою культур. Крім того, висів фацелії після збору врожаю влітку допоможе запобігти росту бур’янів. А осінній посів забезпечить активний ріст рослини ранньою весною.

Фацелію декоративну можна висівати кілька разів за один сезон, оскільки вона має короткий період цвітіння. Проте зверніть увагу, що її краще сіяти одразу на постійне місце в ґрунті приблизно на початку або ж в середині травня, оскільки рослина важко переносить пересаджування.

У якості медоносу фацелію пижмолиста радять висівати у будь-який період, починаючи з ранньої весни і до пізньої осені (під зиму), навіть після збору пізніх культур. Найоптимальніші строки для посіву – червень та липень.

Популярне

Подібні новини