Цей рецепт знайшла у газеті з 90-х: готуємо київське сухе варення — найоригінальніший смаколик своїми руками

Завдяки спадкоємності поколінь до наших днів дійшло багато старовинних рецептів. Однією з найцікавіших і найменш відомих страв є київське сухе варення.

Київське сухе варення бере свій початок з XVII-XVIII століть. Воно виготовлялося в домах багатих купців і дворян, а також у монастирських кухнях. Смаколик подавали на урочистих обідах, а також відправляли в дарунок на знак поваги та гостинності.

Процес його приготування тоді був досить трудомістким і вимагав майстерності. У класичному варіанті використовували сезонні фрукти, які спочатку вимочували в сиропі, а потім підсушували до стану цукатів. Сучасні ж господині можуть легко відтворити цей старовинний рецепт, використовуючи звичайну духовку.

Інгредієнти

Садівники розповіли, коли варто збирати врожай груш та яблук
Кондитер розповів, як правильно приготувати київське сухе варення
  • Фрукти та ягоди (яблука, груші, сливи, абрикоси, вишні) — 2-3 кг. Можна також використовувати лише яблука
  • Цукор — 1 кг
  • Лимонний сік — 100 мл
  • Вода — 1 літр
  • Ваніль або кориця — до свого смаку

Звісно, спочатку потрібно обрати стиглі, але міцні фрукти та ягоди. Яблука та груші наріжте часточками, сливи та абрикоси — половинками, а вишні залиште цілими, видаливши кісточки.

У досить великій каструлі приготуйте сироп, змішавши воду, цукор та лимонний сік. Все це доведіть до кипіння, потім додайте фрукти й варіть на слабкому вогні 5-10 хвилин, поки вони не стануть прозорими, а далі викладіть все на решітку або деко, застелене пергаментом. Дайте їм трохи стекти, щоб зайвий сироп не заважав процесу сушіння.

Кондитер розповів, як правильно приготувати київське сухе варення

Ось тепер розігрійте духовку до 50-60°C, після чого сушіть там фрукти аж 6-8 годин, періодично перевертаючи їх. Вони повинні стати м’якими, але не пересушеними. Цей процес може зайняти й більше часу, бо це залежить від розміру та типу фруктів. Після ж сушіння залиште фрукти у духовці до повного охолодження.

Готове сухе варення можна зберігати у скляних банках або паперових мішечках у прохолодному, сухому місці. Це варення чудово смакує з чаєм, його можна додавати до випічки або використовувати як десерт.

Популярне

Подібні новини