80-річна бабуся-садівниця навчила простеньким трюкам, завдяки яким недозрілі яблука більше не опадають

Доволі часто так стається, що приблизно всередині літнього сезону, коли яблука тільки-но дозрівають та наливаються, вони ні з того ні з сього починають опадати. Розповідаємо, як уникнути цього явища.

Експерти виділяють дві головні причини, через які недозрілі яблука раптово починають опадати. Одна з найпоширеніших – шкідники. Зокрема, яблунева плодожерка. Якщо детально оглянути яблука, то можна помітити невеликі отвори, які залишає гусениця, намагаючись потрапити до насіннєвої камери для поїдання насіння. Такі яблука зазвичай опадають, а гусениця покидає плід, піднімається далі по стовбуру і приступає до нового яблука.

Основний метод боротьби з яблуневою плодожеркою полягає у своєчасно проведеній обробці дерева. Рекомендується проводити цю процедуру приблизно через 10-14 днів після завершення періоду цвітіння, коли квіткові пелюстки вже опали.

Експерти радять провести першу обробку за допомогою препарату “Проклейм”. Цей засіб має натуральне походження, зокрема, він виготовлений на основі авермектинів, які доволі ефективно знищують навіть яйця шкідників. Для досягнення максимального результату потрібно ретельно обробити не лише верхню, а й нижню сторони листя, а також плоди, гілки та стовбур, направляючи струмінь знизу вгору.

Більше не хвилююсь, коли починають опадати недозрілі яблука
Більше не хвилююсь, коли починають опадати недозрілі яблука

Однак зверніть увагу, що “Проклейм” можна використовувати для обприскування дерев не більше 2 разів за сезон. Важливо пам’ятати, що біопрепарати ефективні при температурі не вище 25°C.

Наступна причина, через яку починають опадати недозрілі яблука, – це дефіцит живлення або ж вологи. Під час спекотної погоди рекомендується поливати яблуню рідко, проте достатньо щедро, щоб забезпечити повне зволоження всього ґрунту, де знаходиться коренева система.

Крім того, яблуні можуть потерпати і від дефіциту певних видів мікроелементів, в результаті чого й починають скидати свої плоди. Саме тому з другої половини літа і до осені можна використовувати добрива з переважним вмістом фосфору, калію та незначною кількістю азоту (зазвичай до 6%). Дерева потребують цих елементів, щоб з легкістю перенести зиму та на наступний рік закласти квіткові бруньки.

Популярне

Подібні новини