Липу краще любити на відстані. 5 причин не садити липу на ділянці та 1 – посадити: ґрунт вам не “подякує”

Липа – це розкішне дерево, яке зачаровує своїм ароматом і красою. Однак, перш ніж вирішити посадити липу на своїй ділянці, варто добре зважити всі "за" і "проти". 

Насправді не все так ідеально, як здається на перший погляд. Ось п’ять вагомих причин утриматися від цієї ідеї, а також одна, яка все ж таки може схилити вас до посадки цього дерева.

5 причин милуватися деревом здаля

Липа сильно виснажує ґрунт.

Липа має потужну кореневу систему, яка активно поглинає вологу та поживні речовини з ґрунту. Це може призвести до серйозного виснаження землі на вашій ділянці.

Особливо негативно це позначається на врожайності інших культур, які ростуть поруч. Тож якщо ви плануєте вирощувати овочі або квіти, липа може стати серйозною загрозою для їхнього нормального розвитку.

Садівники назвали 5 причин не саджати липу на ділянці і 1 причину – зробити це
Садівники назвали 5 причин не саджати липу на ділянці і 1 причину – зробити це

Інтенсивне затінення.

Липа виростає до значних розмірів і створює густу крону, яка відкидає щільну тінь. Так, її висота може сягати 15–20 метрів, рідше аж 30 метрів у висоту.

Це може перешкоджати росту світлолюбних рослин під її кроною. Такі культури, як картопля, помідори або полуниця, не зможуть нормально розвиватися у тіні цього дерева. Відтак якщо на вашій ділянці важливо зберегти достатнє освітлення для інших рослин, липа може стати серйозною проблемою.

Проблеми з опалим листям.

Маючи густу велику крону, липа скидає велику кількість листя восени, яке може заповнювати всю вашу ділянку. Це листя потребує регулярного прибирання, оскільки у великих кількостях воно може заважати росту трави та інших рослин.

Крім того, листя липи довго перегниває, що може ускладнювати компостування.

Високий рівень алергенності.

Липа – дерево, що активно виділяє пилок, який може стати серйозним алергеном для чутливих людей. Це особливо актуально під час цвітіння, коли концентрація пилку у повітрі досягає свого піка.

Якщо у вас або членів вашої сім’ї є схильність до алергій, посадка липи може погіршити здоров’я.

Проблеми з комахами.

Липа виділяє солодкий нектар, який приваблює не тільки бджіл, але й попелицю, що може стати проблемою.

Так, попелиця виділяє падь – липкий солодкий секрет, який служить їжею для мурах. Мурахи, своєю чергою, захищають попелицю від хижаків, сприяючи її розмноженню. Усе це створює сприятливі умови для розвитку цілих колоній попелиці, яка може поширюватися на інші рослини в саду, завдаючи їм шкоди.

Крім того, липка падь може забруднювати поверхні під деревом, що робить територію менш привабливою. А самі комахи можуть створювати дискомфорт, особливо під час відпочинку на ділянці.

Садівники назвали 5 причин не саджати липу на ділянці і 1 причину – зробити це
Садівники назвали 5 причин не саджати липу на ділянці і 1 причину – зробити це

Вагомий “плюс” липи на ділянці

Однак є у липи один плюс. Попри всі негативні аспекти, липа є чудовим медоносом. Вона приваблює бджіл, які збирають з неї нектар для виробництва ароматного липового меду. Якщо ви займаєтеся бджільництвом або просто любите мед, липа може стати справжнім скарбом на вашій ділянці. І це вже ми мовчимо про загальну користь цих комах для наших садів.

Крім того, липовий цвіт має лікувальні властивості і широко використовується в народній медицині.

Липа – це гарне неймовірно красиве дерево, однак якщо ви вирішили посадити її на своїй ділянці, пам’ятайте про можливі проблеми з ґрунтом, тінню, алергією та комахами.

Проте якщо вам важливо отримати мед, мати на ділянці дерево з лікувальними властивостями або хочете отримати тінь посеред газону для відпочинку – липа може стати для вас гарним вибором. Важливо ретельно зважити всі плюси та мінуси, щоб прийняти зважене рішення.

Популярне

Подібні новини