Фітофтора “втікає, як ошпарена”, як бачить, що я обробляю свої томати часниковим “зіллям” від бабусі Одарки

Фітофтора - часта недуга, яка "хапає" томати на грядці. Проте існує маса народних та перевірених методів, які з легкістю впораються з цим питанням.

Однозначно найкращим народним засобом від фітофтори є часниковий настій. Він вбиває грибки завдяки наявності фітонцидів у своєму складі, причому робить це дуже швидко, а потім залишається на листі як профілактика.

Приємно, що рослині в цьому випадку не завдається жодної шкоди, а плоди залишаються екологічно чистими, на відміну від обробок хімікатами та бордоською сумішшю.

Щоб приготувати такий розчин від фітофтори, необхідно взяти 200 грамів часнику, пір’я, стрілок і лушпиння та зробити в блендері своєрідну кашку.

Потім заливаємо цю кашку теплою водою, приблизно два-три літри. Настоюємо цю суміш протягом 24 годин, після чого ретельно проціджуємо через марлю і розбавляємо в одне відро чистої води. Від макухи можна позбутися, вона вже не знадобиться.

Експерти розповіли, як позбутися фітофтори на помідорах
Експерти розповіли, як позбутися фітофтори на помідорах

Виливаємо наш розчин у пульверизатор і ретельно обробляємо всі частини томатів, зокрема й плоди. Цей розчин підійде для профілактики хвороби, але якщо цей момент пропущено і на кущах та плодах вже почали з’являтися ознаки фітофтори, діяти потрібно дуже швидко.

Необхідно збільшити концентрацію настою: 200 грамів кашки розбавляємо вже не на відро води, а на п’ять літрів. Перед обприскуванням необхідно видалити всі уражені частини рослин, після чого ретельно обробити томати концентратом у похмуру погоду, щоби сонце не залишало опіків. Як профілактика, рекомендовано робити такі обприскування томатів та інших рослин кожні два тижні протягом усього сезону.

Так ви зможете відсунути епідемію захворювання на максимально можливий термін, і коли фітофтора все ж таки активізується, весь урожай уже буде зібрано!

Популярне

Подібні новини