Збираємо баклажани так, щоб “синенькі” пролежали зиму без гнилі, грибка та інших “бяк” — дієві поради

Серпень — час, коли садівники починають збирати баклажани. Щоб урожай був рясним, а плоди — смачними та без гіркоти, важливо знати кілька секретів правильного збирання та зберігання цих овочів.

Однією з ключових умов отримання смачних баклажанів без гіркоти є правильний полив рослин перед збором. Регулярний і рясний полив (до 3 л під кожен кущ за раз) допоможе уникнути накопичення соланіну — речовини, яка надає плодам гіркоти.

Поливайте рослини вранці або ввечері, щоб уникнути випаровування вологи. Для поливу використовуйте теплу воду, за для уникнення стресу рослини. Робіть це рівномірно, щоб рідина досягала кореневої системи. Після поливу розпушуйте ґрунт, для забезпечення доступу повітря до коренів і уникнути застою води.

Коли збирати баклажани?

Городники розповіли, навіщо підживлювати баклажани оцтом
Експерти розповіли, як продовжити життя баклажанів після збору врожаю

Визначити, коли баклажани готові до збору, допоможе зовнішній вигляд плодів. Ідеальний час для збору настає, коли плоди набувають насиченого темного кольору і гладкої, блискучої поверхні. Плоди повинні бути середнього розміру, щільними на дотик і без тріщин.

Як правильно збирати?

При зборі баклажанів важливо не пошкодити рослину, щоб вона могла ще продовжити родити. Для цього використовуйте гострі ножиці або садовий ніж.

Найкраще збирати врожай вранці, коли плоди наповнені вологою, але роса вже висохла. Після збору перевірте рослину на наявність нових плодів, які можуть дозріти протягом наступних тижнів.

Як зберегти овочі після збору?

Городники розповіли про серпневий догляд за баклажанами
Експерти розповіли, як продовжити життя баклажанів після збору врожаю

Баклажани — продукт, який не зберігається довго, тому важливо дотримуватися певних правил, щоб вони залишалися свіжими якомога довше. Тому зберігайте їх в прохолодному місці при температурі 8-10°C, але не в холодильнику, де вони можуть втратити смакові якості та стати м’якими.

Надалі ви можете нарізати їх на шматочки, обсмажити або бланшувати, а потім заморозити. Так вони зберігають свої властивості до 6 місяців. Також варто приготувати баклажани в маринаді або солі, що дозволить зберегти їх на кілька місяців, або нарізати їх сирими на тонкі скибочки та висушити на сонці або в духовці при низькій температурі.

Популярне

Подібні новини