Не викидайте бадилля помідорів! 3 секрети його використання на городі для збільшення врожаю в 2 рази

У гарного дачника на городі нічого не пропаде! Навіть бадилля від томатів. Розповідаємо, як з нього приготувати поживне добриво та примножити врожай.

Здавалось би, навіщо зберігати помідорне бадилля, коли кущі вже своє відродили. Втім, ви дарма недооцінюєте зелену масу помідорів. Як добриво — це один з найкращих варіантів, адже воно не лише покращує структуру ґрунту, але й насичує його корисними мікроелементами, сприяючи активному росту рослин і підвищенню врожайності.

Одним із найпоширеніших і водночас ефективних способів використання стебел та листя від городини — це компостування. Томатне бадилля містить велику кількість органічних сполук, які служать відмінним кормом для мікроорганізмів. Вони розкладають його, перетворюючи на високоякісний компост, що насичує рослини і калієм, і фосфором, і азотом. Перед додаванням у компостну яму зелену масу потрібно подрібнити. Чим дрібніше — тим краще все буде розкладатися.

Експерти назвали найкращий сорт помідорів, який точно сподобається кожному городнику
Городник розповів, як перетворити бадилля помідорів на корисне добриво

Також можна сухе бадилля спалити та отримати дуже поживну золу. Таке добриво особливо ефективне для підживлення картоплі, моркви, цибулі та інших культур, які потребують підвищеного вмісту калію. Засипати будемо попіл прямо у лунки. Також можна зі згорілої деревини приготувати розчин для поливу. Довго затримуватися на цьому моменті не будемо, адже на сайті “Добрі новини” є безліч рецептів цієї підживки.

Поговоримо про мульчування. Після підсушування і подрібнення бадилля можна розкласти його між рядами овочів або навколо дерев і кущів. Таке “покривало” допомагає зберігати вологу в ґрунті, що особливо важливо в сухі періоди, і перешкоджає росту бур’янів. Крім того, ця мульча поступово розкладається, живлячи ґрунт і забезпечуючи рослини необхідними елементами.

Експерти порадили дієвий спосіб прискорити процес дозрівання помідорів у відкритому ґрунті
Городник розповів, як перетворити бадилля помідорів на корисне добриво

Однак важливо пам’ятати, що використовувати помідорне бадилля у ці 3 способи можна лише в тому випадку, якщо рослини були здоровими. Якщо томати хворіли, наприклад, на сажистий грибок, залишки від таких кущів краще не використовувати, оскільки спори грибка можуть перезимувати і наступного року знову вразити ваші культури, поширюючись на інші рослини, такі як картопля.

Популярне

Подібні новини