Використовую ці маленькі хитрощі – і врожай картоплі зберігається свіжим, мов тільки з грядки, аж до весни

Виростити та зібрати врожай картоплі – лише пів справи. Важливо ще організувати такі умови зберігання, які забезпечать збереження бульб, адже це ще й посадковий матеріал на майбутній сезон.

Правильне зберігання особливо актуальне для насіннєвої картоплі: втрата посадкового матеріалу означає великі фінансові витрати на покупку нового. Та й для готування набагато приємніше використовувати чисті бульби з рівною, гладкою поверхнею, без нальоту, дірочок, вм’ятин, наростів та інших ушкоджень. Розповідаємо далі в матеріалі, як правильно зберігати врожай картоплі.

Чому картопля псується під час зберігання?

Причини втрати врожаю можуть бути різні і, як правило, пов’язані з невірною обробкою картоплі після викопування або з неправильно організованим зберіганням. Найчастіше загнивання та псування картоплі провокують інфекційні чи механічні фактори.

Як зберегти картоплю до весни?

Щоб картопля зберігалася довго і не втрачала своїх смакових та фізичних властивостей, її важливо, по-перше, правильно зібрати. Терміни викопування розрізняються для різних сортів і визначаються за часом дозрівання, а також з огляду на кліматичні особливості регіону та поточну погоду. Про готовність до збирання картопля зазвичай сигналізує пожовтінням і опаданням бадилля – після цього бульби потрібно витягти з ґрунту протягом трьох тижнів.

Урожай картоплі довго зберігається завдяки цим перевіреним роками порадам – на замітку кожному городнику
Урожай картоплі довго зберігається завдяки цим перевіреним роками порадам – на замітку кожному городнику

Має значення техніка викопування та інструмент: при використанні садових вил ризик пошкодити бульби менший, але зіпсовані картоплини з наскрізними отворами не зберігатимуться; лопатою легко порізати бульби, якщо копнути занадто дрібно, але пошкоджена картопля з підсохлим зрізом може полежати в льоху до моменту переробки.

Після викопування картоплю слід правильно підготувати до зберігання: відсортувати за розміром (велика, дрібна, насіннєва), відбракувати пошкоджені та хворобливі на вигляд бульби, просушити на підстилці або в сітках протягом 1-1,5 тижнів. Тільки після цих процедур можна засипати картоплю в льох або складати в ящики.

Порада:

Деякі дачники для надійності обприскують бульби розчином мідного купоросу (2 г на 10 л води). Ви також можете скористатися цим прийомом. А якщо не хочете застосовувати хімічні препарати, замініть їх на біофунгіцид (Алірин-Б, Гамаїр, Фітоспорин-М) або трав’яний настій: 3,5 кг полину, 1,5 кг яглиці звичайної та 750 г тютюнового листя настоювати в 10 л води протягом доби.

Популярне

Подібні новини