Сусідка Галя по секрету поділилися дієвою схемою посадки ірисів восени у відкритий ґрунт – квітник “буятиме”

Іриси вважаються невибагливими квітами. Вони легко переносять пересадку у час вегетації, крім фази цвітіння. Але посадка саме наприкінці літа чи на початку осені вважається найбільш сприятливою.

Розглянемо далі в матеріалі терміни та нюанси посадки ірисів (або півників) восени.

Терміни посадки ірисів восени

Посадка ірисів восени має низку переваг. По-перше, спадає літня спека, і частіше йдуть дощі, що сприятливо позначається на укоріненні рослини. По-друге, наприкінці сезону всі життєві процеси у рослини уповільнюються, і багаторічник легше переносить пересадку. По-третє, восени ціна на посадковий матеріал ірису нижча, і вибір його більший, оскільки приходить час для поділу кущів, що розрослися. І останнє, посаджені восени іриси вже наступного року порадують пишним цвітінням.

Мінус осінньої посадки лише один – якщо запізнитися з роботою, рослина не встигне вкоренитися до приходу холодів і загине. Відтак, дуже важливо садити іриси у відкритий ґрунт не пізніше ніж за 1,5 місяця до встановлення мінусової температури.

Як садити іриси восени

Необхідно враховувати, що посадка кожного різновиду ірисів має свої нюанси.

Посадка бородатого ірису: покрокова інструкція

На підготовленій ділянці формують неглибокі (до 10 см) та широкі (20-25 см у діаметрі) лунки. Відстань між ними має бути 30-60 см, залежно від сорту. У центрі лунки за допомогою совка формують невеликий горбок, на який встановлюється поділ ірису. Коріння рівномірно розподіляють по схилах горбка.

Лунку засипають, залишаючи спинку кореневища на поверхні. Ґрунт ущільнюють. Корисно замульчувати ґрунт солом’яною січкою або тирсою. Висаджені іриси рясно поливають, спрямовуючи струмінь води під корінь.

Японський та сибірський іриси

Японський та сибірський іриси розміщують просторіше, ніж бородатий різновид, через 60–80 см. Рослини швидко розростаються і незабаром утворюють суцільний квітучий масив.

Мій квітник завжди буяє неймовірним цвітом – просто восени висаджую іриси за цією ефективною схемою
Мій квітник завжди буяє неймовірним цвітом – просто восени висаджую іриси за цією ефективною схемою

Для посадки коренів цих ірисів готують лунки глибиною 20-30 см і діаметром трохи більшим за розмір кореневої системи. Коріння розташовують у лунці й ретельно розправляють. Не можна допустити, щоб коріння загиналося. Кореневу шийку заглиблюють на 2-4 см.

Болотяні іриси

Болотяні іриси часто садять у воду, обсаджуючи ними береги ставків. Для посадки готують горщики місткістю 5-8 л, які не дозволять багаторічнику активно розростатися. Якщо немає мети обмежити зростання ірису, його можна садити відразу у ґрунт. Горщики наповнюють сумішшю з перегною та городньої землі. Інші добрива вносити не потрібно.

Субстрат зволожують водою до стану рідкої каші. Коріння ірисів садять не по центру горщика, а з краю, оскільки вони розростаються вбік. Коріння заглиблюють у ґрунт, а потовщення на кореневищі розташовують на поверхні субстрату. Горщик прикопують у прибережній зоні, опустивши у воду на 20-30 см.

Цибульні іриси

Цибульні іриси садять групами. Відстань між рослинами залежить від їх розміру і становить від 10 до 20 см. Глибина загортання не менше 7 см і не більше 15 см, зазвичай це дві висоти цибулини.

Популярне

Подібні новини