Хитрощі зимового посіву кропу: як виростити ароматну зелень без парасольок – “ноу-хау” для раннього врожаю

Багато хто думає, що восени тільки збирають урожай, але нічого не висаджують. Однак це не так – багато озимих культур садять саме в цю пору року, щоб навесні вже отримати врожай або здорову рослину.

Розповідаємо далі в матеріалі, як сіяти кріп під зиму восени, щоб навесні отримати свіжу молоду зелень до столу.

Підготуйте ґрунт

Перш ніж висаджувати кріп, необхідно підготувати землю до посадки. Для цього потрібно зробити наступні кроки: спершу видалити попередні рослини, урожай та бур’яни.

Далі перекопати землю на городі, удобрити ґрунт компостом, перегноєм або іншими необхідними підживленнями, а також полити землю чи дочекатися дощу.

Після цього потрібно ще раз розпушити землю, щоб вона ретельно перемішалася з добривом. Після всіх цих дій земля готова до посадки кропу.

Як збирати та зберігати насіння?

Заздалегідь зберіть насіння кропу: зробити це нескладно, достатньо знайти висушену або майже висушену “парасольку” кропу та обібрати його – це і буде ваш посадковий матеріал.

Після цього насіння можна зберігати в сухому прохолодному місці до висадки, але краще не зберігати їх більше одного року.

Завдяки цим маленьким секретам посіву кропу на зиму вже роками збираю свіженький урожай зелені навесні
Завдяки цим маленьким секретам посіву кропу на зиму вже роками збираю свіженький урожай зелені навесні

Коли садити кріп восени?

Садять кріп зазвичай після збирання всього врожаю, тобто у середині чи наприкінці жовтня. Такий підхід дозволяє насінню пробратися й вкоренитися у ґрунті до сильних морозів і не загинути. Після того як насіння опустилося в землю, воно “засне” до весни, насичуючись корисними речовинами з ґрунту, щоб при потеплінні зійти.

Як правильно сіяти насіння кропу під зиму восени?

Щоб посіяти кріп восени, достатньо негусто посипати землю там, де ви хочете його бачити. У кропу гарна схожість, тому не потрібно занадто щільної посадки або витримувати суворі ряди. Можна просто розвіяти насіння над заздалегідь підготовленим ґрунтом, після чого полити землю у місці посадки.

Чи потрібно вкривати кріп мульчею на зиму?

Ні. Озимий кріп нічим не вкривають, адже це взагалі не потрібно. Краще вибрати більш морозостійкі сорти кропу, щоб бути впевненим, що він не замерзне, проте практика показує, що кріп непогано почувається під снігом.

У будь-якому випадку, якщо ви не посієте його восени, це завжди можна зробити навесні: перші сходи з’являться вже через тиждень-півтора після потепління.

Популярне

Подібні новини