Розумні городники проводять обрізку інжиру восени у цей ефективний спосіб – навесні збирають рясний урожай

За останні роки інжир набув неабиякої популярності в Україні. Велика кількість садівників саджає цю тропічну культуру на подвір'ях, щоб зібрати самостійно вирощені, неймовірно смачні плоди.

Враховуючи, що інжир є теплолюбною тропічною культурою, слід розуміти, що він вимагає ретельного та дуже особливого догляду. Розповідаємо далі в матеріалі, як правильно провести обрізку інжиру восени.

Головні правила обрізки інжиру восени

Інжир – це екзотична рослина, а тому, щоб вирощувати та отримувати плоди в Україні, слід створити для неї правильний догляд та надійний захист на зимовий період.

Обрізка інжиру восени також має включатися до догляду. Головна її мета – зберегти якомога більше молодих і здорових гілочок та прибрати абсолютно всі старенькі пагони. Адже якщо кущик інжиру доволі загущений, тоді про хороший урожай наступного року навіть мова не йтиме.

Формувати кущик інжиру потрібно таким чином, щоб середина рослини навесні мала хорошу провітрюваність та отримувала велику кількість сонячного світла.

Найкраще проводити обрізку інжиру в другій половині осені, коли вже опала переважна більшість листя, а пагони дуже добре визріли. В основному цей момент випадає на листопад.

Виділяють кілька способів обрізки інжиру залежно від віку рослини. Для молодих дерев спершу формують крону, а потім здійснюють санітарну й омолоджувальну обрізку. Ми ж зупинимося на двох способах осінньої обрізки інжиру, яка призначена саме для того щоб, сформувати крону.

Секрет максимально рясного врожаю інжиру розкрито: просто проведіть обрізку рослини восени цим способом
Секрет максимально рясного врожаю інжиру розкрито: просто проведіть обрізку рослини восени цим способом

Осіння обрізка інжиру, щоб сформувати крону

Частіше за все для інжиру застосовують віяловий метод, який допомагає зібрати максимально рясний урожай навесні. Процедура проводиться наступним чином:

  • На рослині після першого року слід залишити три відростки (два горизонтальні та один вертикальний).
  • На другий рік вкорочують горизонтальні пагони на 3 бруньки та підв’язують їх до стовбура.
  • На третій рік вкорочують на 3 бруньки пагони, що розвинулися минулого року, та трішки обрізають вертикальну гілочку.

Зверніть увагу, що після формування скелета дерева подальша обрізка не знадобиться. Надалі потрібно лише видаляти слабкі, промерзлі та надто старі гілочки.

Крім того, можна також використовувати штамбовий метод. Така методика ідеально підійде для більш холодних кліматів і дозволить сформувати кущ, котрий можна буде легко вкрити на зиму. Зокрема, залиште штамб довжиною приблизно від 45 до 90 сантиметрів та три-чотири рівномірно розташовані гілочки. Потім залиште десять гілок, які відходять від стовбура.

Популярне

Подібні новини