Розумні городники готують кущі малини до нового сезону за цією ефективною інструкцією – віддячить врожаєм

Комплексний догляд за посадками малини після плодоношення значно підвищує врожайність. Розглянемо, як підготувати малину до зими, щоб у новому сезоні насолоджуватися ароматними ягодами.

Після закінчення плодоношення малини важливо провести обрізку та підживлення. Це сприяє відновленню рослини та її підготовці до зими. Досвідчені садівники радять приступати до обрізки відразу після збору врожаю ягід.

Експерти радять видаляти всі старі, пошкоджені та слабкі пагони. Зрізані частини рослини рекомендується вивезти за межі ділянки або спалити. Для закладки в компост малинові гілки також не підійдуть.

Якщо висота кущів малини більше метра, верхівки необхідно обрізати, вважають фахівці. Це дозволить рослині випустити більше бічних пагонів, які також не повинні бути надто довгими. Оптимальна довжина, на думку садівників зі стажем, – приблизно пів метра. До слова, така схема обрізки позитивно впливає на плодоношення: у новому сезоні малина дасть вдвічі більше ягід. Обрізку найкраще проводити за допомогою секатора або сучкоріза.

Кущі малини до нового сезону готую тільки за цією ефективною схемою – для врожаю камаз знадобиться
Кущі малини до нового сезону готую тільки за цією ефективною схемою – для врожаю камаз знадобиться

Наступний етап роботи – підживлення та догляд за ґрунтом. Землю під кущами малини потрібно очистити від бур’янів та порослі і внести органічні чи мінеральні добрива. Як розкислювач ґрунту можна використовувати золу або доломітове борошно. Ці засоби насичують ґрунт необхідними поживними речовинами та сприяють поліпшенню його структури, а також допомагають боротися зі шкідниками. Крім того, експерти нагадують дачникам про перегній та гній – малина добре відгукується на ці органічні добрива.

Також зазначається, що доволі хорошим засобом є калімагнезія. Це збалансоване мінеральне добриво, яке заповнює дефіцит макро- та мікроелементів. Норма внесення добрива на один кущ – половина столової ложки.

Після внесення добрив ґрунт навколо кущів малини потрібно розпушити. Зверху радять присипати землю компостом, щоб захистити коріння рослини від вимерзання взимку.

Популярне

Подібні новини