Вересень — час для саду: висаджую півонії, примули та троянди, щоб навесні милуватися квітковим розмаїттям

Дивно, але коли з дерев облітає листя і природа готується до тривалого відпочинку, для багатьох культур настає посадковий сезон. У цей період садять не лише часник та тюльпани, але й квіти.

У вересні можна посадити примули. Для них підбирають затінені ділянки, оскільки квіти гинуть від прямих сонячних променів. Ґрунт вибирають легкий, пухкий, добре дренований, наприклад, глинистий. На зиму примулу потрібно буде прикрити захисним матеріалом або лапником.

Можна також посадити півонії. Якщо осінь тепла, то їхнє коріння можна висаджувати аж до жовтня. Кореневища розміщують так, щоб бруньки поновлення не заглиблювалися на 3–5 см і не виступали над поверхнею ґрунту більше ніж на 2–3 см. Зелені чи молоді кущі обережно виставляють у ямі, обсипають ґрунтом і поливають. Важливо: якщо після поливу ґрунт у ямах просів, потрібно досипати землю. Також корисно замульчувати поверхню торфом або листям для збереження вологи.

Квітникарі розповіли, які рослини висаджувати у вересні
Квітникарі розповіли, які рослини висаджувати у вересні

Також у вересні легко приживаються хости. На одному місці хоста може рости до 10 років, але розростається вона досить швидко, тому вже через кілька років виникає потреба в пересадці. Перевага осінньої посадки полягає в тому, що в цей час квітка вже не нарощує листову масу, і всі її сили спрямовані на формування нових коренів. Тому шанси на приживлення хости набагато вищі, ніж навесні. Головне — не пропустити момент, поки немає нічних заморозків і затяжних дощів.

У вересні можна садити лілейники. Восени рослині легше адаптуватися на новому місці. Додатковий плюс осінньої посадки — наявність якісного посадкового матеріалу в магазинах та на виставках, які проводяться саме в цей час. Висаджуючи рослини восени, слід пам’ятати, що на повноцінне вкорінення лілійника потрібно не менше трьох тижнів.

Також у вересні можна висаджувати троянди. Для цього потрібно вибирати родючий ґрунт з високим вмістом перегною. Найкраще для троянд підходять добре дреновані суглинки. Торф використовують лише як допоміжну добавку або в сухому вигляді для мульчування та утеплення чагарників. Пам’ятайте, що на вкорінення живців троянд піде кілька тижнів, тому з осінньою посадкою не варто затягувати.

Популярне

Подібні новини