Винні добрива або комахи: 5 поширених причин, з яких може жовтіти листя рослин у саду та на городі

Листя пожовтіло не в сезон – як правило, це симптом порушень у розвитку рослини або недотримання правил догляду за нею. Розбираємось, як прибрати таке неприємне явище.

Існує кілька причин, через які рослини починають виробляти менше хлорофілу, що призводить до пожовтіння листя. Зміна кольору листя також може бути спричинена хворобами або шкідниками. Розповідаємо, які поширені причини пожовтіння листя вуличних рослин та що можна зробити в такій ситуації.

Нестача світла

Освітлення має вирішальне значення для фотосинтезу. Тому, якщо рослина не отримує достатньо сонячного світла, її листя поблякне. Вивчіть вимоги до освітлення конкретної культури, яка викликала у вас занепокоєння через пожовтіння листя, щоб зрозуміти, чи потрібно їй більше сонця. Для рослин у горщиках лікування просте – переміщення в більш сонячне місце. Якщо рослина в ґрунті, варто обрізати затінююче дерево або чагарник, чи викопати і перемістити жовтіючий екземпляр.

Нестача води

Жовте листя часто свідчить про те, що рослині потрібна вода – кілька спекотних днів без поливу можуть викликати жовтизну. Якщо причина в цьому, повільно полийте пожовклу рослину і повторюйте в міру необхідності, щоб підтримувати рівномірну вологість ґрунту.

Названі 5 популярних причин, з яких жовтіє листя у саду та на городі – я була неабияк здивована
Названі 5 популярних причин, з яких жовтіє листя у саду та на городі – я була неабияк здивована

Надлишок води

Надмірний полив також може бути причиною жовтизни. Ґрунти з поганим дренажем, наприклад, глинисті, під час дощу можуть заболотитися або стати надто щільними. Це перекриває доступ кисню до коріння, і вони можуть загнити. Не садіть рослини в місцях з поганим дренажем або покращуйте ґрунт перед посадкою. Один із варіантів для глинистих ґрунтів – високі грядки.

Дефіцит поживних речовин

Нестача азоту, заліза, марганцю або цинку може спричинити пожовтіння листя. Найнадійніший спосіб оцінити проблему – провести аналіз ґрунту. Це дасть точну інформацію та дозволить правильно удобрити землю.

Високий pH ґрунту

Пожовтіння листя може бути спричинене занадто лужним ґрунтом. У ґрунті з pH вище 7 залізо гірше розчиняється і, отже, менш доступне. Тому рослинам з високою потребою в залізі, наприклад, чорниці, рододендронам та азаліям, потрібен кислий ґрунт. Поєднайте аналіз ґрунту з тестом на pH. Тоді ви зможете додати необхідні поживні речовини та одночасно знизити pH, внісши сірку, щоб зробити засвоєння таких поживних речовин доступнішим для рослин.

Популярне

Подібні новини