Заберіть її додому: цю зелень можна пересадити восени з грядки в горщик – буде свіжий урожай усю зиму

Багато рослин, які ми зазвичай вирощуємо протягом одного сезону, насправді є багаторічниками. Тому вони абсолютно без будь-яких неприємних моментів зможуть пережити зимівлю на підвіконні.

Дачний сезон практично закінчився, урожай майже весь зібраний і оброблений, але ще є час забезпечити себе свіжою зеленню на всю зиму. Чимало городніх культур добре переносять пересадку в горщики, а навесні їх можна спокійно повернути на грядки. Однак, щоб усе пройшло успішно, слід врахувати кілька важливих нюансів.

Як і в що садити?

Для пересадки городньої зелені найкраще підходять нові горщики для квітів або довгі ящики глибиною не менше п’ятнадцяти сантиметрів. Якщо в них уже щось вирощували, то попередньо їх потрібно знезаразити, наприклад, розчином марганцівки.

Насипте на дно контейнера дренаж із керамзиту або битої цегли, а потім додайте будь-який універсальний ґрунт для овочевих культур і пересадіть у нього вибрані рослини. Щоб вони відчували себе комфортно, залиште між ними відстань не менше семи-восьми сантиметрів.

Після пересадки регулярно розпушуйте землю, а також поливайте зелень два-три рази на тиждень, не допускаючи пересушування ґрунту. Однак не варто обприскувати рослини водою, інакше вони можуть захворіти на грибкову інфекцію. Крім того, не забувайте кожні два тижні підгодовувати їх рідкими гуміновими добривами.

Восени пересаджую цю зелень з грядки в горщик – і в холодну зиму ще насолоджуюся свіженьким урожаєм
Восени пересаджую цю зелень з грядки в горщик – і в холодну зиму ще насолоджуюся свіженьким урожаєм

Перший тиждень-півтора після посадки потримайте горщики із зеленню в темному прохолодному місці – для акліматизації та карантину. Якщо виявляться ознаки хвороб або ураження шкідниками, то відразу ж обробіть відповідними препаратами, видаливши пошкоджене листя.

Що пересаджувати?

Практично без проблем у квартиру переїдуть такі рослини, як листова петрушка, крес-салат, м’ята, базилік, шпинат, розмарин, орегано, чебрець, листова селера, рукола, томати (карликові сорти) та всі види цибулі. Трохи гірше зможуть адаптуватися кріп та коріандр, оскільки вони більш чутливі до перепадів температури та вологості.

При перенесенні зелені дійте наступним чином: акуратно обкопайте кожну рослину з усіх боків, піддіньте знизу і перенесіть у контейнер. А щоб вона швидше і краще прижилася, перед посадкою обріжте більшу частину листя та стебел, щоб стимулювати ріст нових.

Популярне

Подібні новини