Роблю восени так, і квіти ніби в теплих обіймах: 6 кроків, щоб ваш сад пережив зиму і вразив навесні красою

Щоб правильно підготувати квітник до зими потрібно діяти поетапно. Розповідаємо про важливі садівничі хитрощі, які зроблять ваш сад гарним та здоровим.

Прибирання території

Спочатку потрібно видалити опале гілки та листя, щоб на землі не залишалося сміття та інфекцій. Відходи від здорових рослин можна відправити на компост, а листя й гілки хворих квітів та кущів слід спалювати за межами ділянки.

Викопування теплолюбних культур

Якщо рослина не може пережити зиму навіть під укриттям, її викопують. Цибулинні та бульбові квіти потрібно продезінфікувати марганцівкою, потім просушити в сухому й прохолодному місці та зберігати до весняної відлиги. Якщо квітка не витримує пересадки, її потрібно помістити у горщик із тією землею, в якій вона росла.

Обрізка

Восени слід видалити пошкоджені й сухі гілки та пагони. Різні культури вимагають обрізки за різними правилами, з якими варто ознайомитися заздалегідь. У троянд необхідно видалити квітконоси та зайві гілки. У лілій і дельфініумів вибираємо перші пагони та обрізаємо їх на 20 сантиметрів.

Вічнозелені рослини

Їм слід підрізати квітконоси. Півонії, айстри та традесканції обрізають нижче до ґрунту. Конвалії та хризантеми звільняють від жовтого листя, але не обрізають. Кущі з густими кронами потрібно обрізати від середньорослих гілок. Важливо не проріджувати кущі занадто сильно, щоб вони могли утримувати на верхівці сніг, який захистить рослини від морозу.

Городники розповіли, що робити з квітами восени
Городники розповіли, що робити з квітами восени

Укриття

Мульчування ґрунту в квітнику є обов’язковим. Для цього можна використовувати тирсу, ялиновий лапник, торф, солому або компост. Мульчування захистить коріння рослин від перепадів температури та глибокого промерзання. Цибулинні вкривають шаром до 0,5 сантиметра, а кущі, особливо з поверхневим корінням, потрібно гарненько замульчувати шаром до 15 сантиметрів.

Однак пам’ятайте, що тирсу не варто використовувати окремо, оскільки вона витягує азот і закисляє ґрунт. Найкраще підійде саме ялиновий лапник, який можна змішати з тирсою.

Особливості підготовки об’ємних кущів

Щоб рослини не зламалися під вагою снігу, їх слід обв’язати тканинними смужками. Теплолюбні кущі після обв’язування потрібно вкривати утеплювачем знизу вгору по спіралі. Кущі, які проводять зиму прикопаними, теж потребують укриття. Їх укладають у заздалегідь підготовлену траншею та накривають мішковиною або агроволокном.

Популярне

Подібні новини