Білий еліксир родючості: чому садівники “підгодовують” землю цим за 2 місяці до снігу. Відповідь здивує

Кислотність ґрунту відіграє дуже важливу роль у врожайності. Протягом сезону ґрунт закислюється, особливо при внесенні органічних добрив або сульфатних підживлень.

Тому кислий ґрунт потрібно перетворювати на слабо-кислий, нейтральний або навіть слабо-лужний, інакше рослини будуть погано рости та розвиватися. Вони часто страждатимуть від хвороб і шкідників, а врожай буде дуже мізерним.

Оптимальний показник рН ґрунту коливається від 5,5 до 7, а деяким рослинам потрібен навіть лужний ґрунт із рН 7,5. Кожні кілька років землю обов’язково потрібно розкислювати, і допомогти в цьому може звичайна пушонка, а сам процес називається вапнуванням ґрунту.

Визначити поточну кислотність ґрунту можна за допомогою лакмусових папірців або, наприклад, спостерігаючи за буряком. Якщо у буряка червоне листя, це означає, що ґрунт дуже закислений. Якщо ж лише червоні жилки на листку, то ґрунт слабокислий.

Городники розповіли, що внести зараз на грядку під огірки
Городники розповіли, що внести зараз на грядку під огірки

Правильне вапнування проводять у вересні, оскільки вапно має властивість обпалювати кореневу систему молодих рослин. При цьому не можна одночасно додавати азотні підживлення та вапно. Гашене вапно вносять під перекопування на глибину багнета лопати, після чого землю ретельно розпушують і перемішують із внесеною пушонкою.

При розкисленні ґрунту під плодовими деревами концентрацію вапна знижують удвічі, а перекопування здійснюють на глибину приблизно 10 сантиметрів. Норма становить 300 г на кожен метр ділянки. Якщо ж потрібно розкислити дуже кислий ґрунт із показником рН на рівні 4, кількість вапна збільшують до 500 г пушонки.

Популярне

Подібні новини