Перекопувати город восени чи ні? У давній суперечці всіх городників поставлено крапку – відповідь експертів

Завершуючи осінні роботи на городі, дачники переходять до доволі об'ємного типу робіт – перекопування ґрунту. У цій статті експерти роз'яснили, чи потрібно перекопувати город восени.

Дачники діляться на дві категорії: ті, хто щоосені перекопує весь город, і ті, хто вважає це марною і навіть шкідливою тратою часу. Противники осіннього розпушування впевнені, що воно псує ґрунт, і з нього випаровуються всі корисні елементи. А ось прихильники перекопування, навпаки, впевнені, що ґрунт насичується киснем, а це позитивно впливає на врожайність. Агрономи поставили крапку у давній суперечці.

Чи потрібно перекопувати город восени?

Відповідь тут однозначна – так, потрібно. Розпушування глибиною 20 сантиметрів не дозволяє шкідникам влаштуватися у ґрунті на комфортну зимівлю. Насіння бур’янів буде закопане глибше, тому наступного року їм буде складніше прорости. Також, за словами експертів, під час перекопування необхідно внести добрива.

Якими добривами підгодувати ґрунт під час осіннього розпушування?

Підгодувати ґрунт перед зимівлею можна гарним компостом, перегноєм, суперфосфатом, сульфатом калію, калійною сіллю, фосфорпітним борошном, комплексними мінеральними добривами, нітрофоскою або нітроамофоскою. Також під час осіннього розпушування вносяться фунгіциди. Вони запобігають появі грибків та шкідливих бактерій.

Тепер не сумніваюсь, чи треба перекопувати город восени: ось ця відповідь експертів усе розклала по полицях
Тепер не сумніваюсь, чи треба перекопувати город восени: ось ця відповідь експертів усе розклала по полицях

Який ґрунт особливо сильно потребує осіннього перекопування?

За словами агрономів, глинистий ґрунт особливо сильно потребує осіннього перекопування. А ось легкий ґрунт досить просто гарненько розпушити. Також необхідно утеплити ґрунт товстим шаром мульчі. Під таким покриттям корисна мікрофлора розвиватиметься активніше, а шкідливі бактерії не зможуть розмножуватися. Під мульчею добре почуваються дощові черв’яки, а вони, у свою чергу, розпушуватимуть землю.

Чому мульча стала такою популярною?

Мульча допомагає не тільки зберегти тепло в ґрунті восени та взимку, але ще й навесні та влітку утримує в землі вологу. Шар мульчі створює умови, які допомагають посадкам зростати краще. І в процесі зростання мульча забезпечує культури корисними елементами.

Популярне

Подібні новини